Conform statisticilor UE, factorii de risc comportamentali și de mediu reprezintă o amenințare serioasă la adresa sănătății populației, iar alimentația deficitară și lipsa activității fizice sunt preocupări majore.

Pentru îmbunătățirea situației, Romalimenta, Federația patronatelor din industria alimentară, lansează proiectul  METS.ro (Mănâncă Echilibrat, Trăiește Sănătos), o abordare strategică ce include promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase și a unui stil de viață mai activ.

Proiectul se concentrează asupra acțiunilor de informare și educare, având la bază o platformă tip website ce integrează cu ajutorul specialiștilor resurse relevante cu privire la dietă și mișcare fizică, dar și la celelalte componente ale stilului de viață sănătos.

Pe website-ul METS.ro sunt publicate rețete echilibrate, sugestii de activități fizice personalizate, meniuri săptămânale, un dicționar de alimente și multe alte informații care ajută la încurajarea și menținerea unui stil de viață sănătos, aceasta fiind una dintre principalele valori care stau la baza misiunii Romalimenta.

Romalimenta are ca obiectiv implementarea de proiecte ce contribuie la consolidarea, dezvoltarea și sustenabilitatea acțiunilor membrilor săi. În cadrul protocoalelor de colaborare cu Ministerul Sănătății și-a adus aportul în promovarea stilului de viață sănătos și echilibrat prin multiple inițiative: reducerea treptată, în mod voluntar, a conținutului de sare, grăsimi și zaharuri introduse la fabricarea alimentelor, creșterea disponibilității produselor alimentare în ambalaje mai mici pentru a permite un control adecvat al aportului de calorii, introducerea informațiilor nutriționale de bază per 100 ml, susținerea mai multor proiecte educaționale în școli și în spațiul public. Romalimenta continuă aceste demersuri și lansează programul național METS (Mănâncă Echilibrat, Trăiește Sănătos) împreună cu Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică”, a declarat Mihai Vișan, director executiv Romalimenta.

Campania de informare METS.ro este completată de Unchain, un program pentru încurajarea mișcării în rândul adolescenților. UNCHAIN este o premieră pentru România și este o inițiativă a ANBR (Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare), care își aduce astfel  contribuția  în demersul industriei alimentare.

Unchain ​​este un joc 100% românesc care se accesează cu ajutorul telefoanele mobile, gratuit, dar care poate fi experimentat doar prin mișcare fizicp, încurajând tinerii să iasă din casă și să rezolve diferite provocări/activități fizice în aer liber.

Parcurgem o perioadă extrem de complicată, însă criza economică generală, ce afectează în egală măsură lanțul alimentar, nu ne poate împiedica să demarăm programul. Suntem foarte muțumiți că am reușit, cu ajutorul Ministerului Sănătății și a partenerilor din proiect, să implementăm această campanie. Site-ul METS.ro vine cu informații utile din mai multe categorii. Vorbim despre alimentație sănătoasă care înseamnă echilibru, varietate, moderație, dar și despre activitate fizică regulată care îmbunătățește calitatea vieții și reduce riscul de apariție a bolilor,  despre starea de bine și atitudinea pozitivă. Excesul de greutate și obezitatea reprezintă consecințe ale dezechilibrelor din stilul nostru de viață și o problemă de sănătate publică îngrijorătoare. Ne dorim să contribuim la un stil de viață de calitate  în România, pentru toți românii”, a completat Mihai Vișan, director executiv Romalimenta.