Oraşul Sebiş a ajuns la şomaj zero şi are disponibile sute de locuri de muncă, care nu pot fi ocupate însă din cauza lipsei forţei de muncă, în acest moment fiind active 1.000 de societăţi comerciale la o populaţie de doar 5.000 de locuitori.

Primarul oraşului, Cristian Feieş, a declarat că în ultimii ani bugetul oraşului a crescut de la 6 milioane de lei la 52 milioane de lei, în principal datorită fondurilor europene atrase, dar şi a activităţilor economice existente în oraş.

El a declarat că oraşul are printre cele mai multe firme active raportat la populaţie din ţară. „Avem 1.000 de firme la o populaţie de 5.000 de oameni, incluzând aici minorii şi pensionarii. Dacă ar fi să ne raportăm doar la populaţia activă, practic avem o firmă la trei locuitori”, a declarat edilul.

În acest context, oraşul nu poate acoperi necesarul de forţă de muncă. „În general, firmele de la noi sunt mici, cu un număr mic de angajaţi. Cel mai mare angajator este o fabrică de mobilă, cu 200 de salariaţi. În total, în Sebiş avem 2.000 de salariaţi, din care 1.500 în sistemul privat şi 500 în sistemul public. Totuşi, avem un excedent de sute de locuri de muncă disponibile, care nu pot fi ocupate pentru că în zonă nu avem suficientă forţă de muncă”, a spus primarul.

Printre investiţiile private existente la Sebiş se numără un parc fotovoltaic construit pe 40 de hectare, care produce 15 MW/h. „Există interes pentru extinderea cu încă 60 de hectare a acestui parc, la o putere instalată de 60 MW/h”, a declarat primarul.

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca, prezent în aceeaşi conferinţă de presă, a declarat că în judeţ mai există un singur oraş cu şomaj zero, respectiv Chişineu-Criş.

„Chişineu-Criş profită de poziţia geografică, la graniţa cu Ungaria, dar Sebişul este aflat la poale de munte, izolat. (…) Primarul a pus Sebişul pe harta fondurilor europene şi a marilor proiecte naţionale. În mandatul lui Cristian Feieş, Sebişul a depus pe Planul Naţional de Investiţii ‘Anghel Saligny’ proiecte pe toate cele trei axe deschise: extinderea reţelei de apă, aproximativ 5 milioane euro, modernizarea reţelei de canalizare, aproximativ 7 milioane euro, infrastructură rutieră de aproximativ 3 milioane euro şi se doreşte un proiect pentru reţeaua de gaz, de 2 milioane euro”, a declarat Cionca.