Dr. Horea Timiș a preluat în cursul lunii martie funcția de Director al Direcției de Sănătate publică Arad și rolul de coordonator regional al acțiunilor de gestionare a situației COVID-19 pentru județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș.

Primul set de măsuri adoptate în această calitate a fost aceea de a realiza o evaluare la nivelul Direcţie de Sănătate Publică Arad asupra personalului şi a capacităţii de a răspunde la acest val de infecţii, fapt care a reliefat că direcția este subnormată şi are un singur epidemiolog.

Am făcut adresă către Ministerul  Sănătăţii şi am  mai primit sprijin de acolo încă un medic epidemiolog şi în videoconferinţa avută cu Dr. Raed Arafat s-a trimis o echipă de specialişti de la Institutul de Sănătate Publică Timişoara care ne-au fost şi ne sunt alături pe linia Direcției de Sănătate. Pe partea de spitale am făcut în prima parte două controale cu inspecţia din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Arad prin care am evaluat capacitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Arad de a putea răspunde la infecţia cu COVID, o dată pe parte de materiale, iar a doua oară am analizat circuitele şi la nivelul Spitalului Judeţean şi apoi modul prin care se face păstrarea măsurilor preventive cum ar fi: folosirea măştilor, folosirea echipamentului, manevrele medicale la patul bolnavului, mişcarea pacienţilor în cadrul spitalului şi s-au stabilit protocoale foarte clare la fiecare secţie în parte şi la nivel de spital”, explică Dr. Horea Timiș într-un interviu acordat portalului MedicalManager.ro.

 

În rândul personalului medical și la nivelul managementului există acum o conștientizare mult mai mare privind măsurile de precauție și importanța circuitelor

El menționează că, la nivelul județului Arad, s-a pornit cu un singur aparat PCR de testare anti-COVI 19, iar la ora actuală există trei astfel de unități: unul în cadrul  Direcţiei de Sănătate Publică şi două în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Testăm tot mai mult, testăm inclusiv persoane asimptomatice și persoane care nu sunt pe metodologie. În ultimile zile am testat căminele de bătrâni şi personalul conform metodologiei, dar am testat şi beneficiarii asimptomatici şi am găsit foarte multe cazuri pozitive. Zilele trecute am deschis Spitalul Ineu ca spital COVID şi am avut peste 27 de cazuri, atât personal din cadrul căminelor, cât şi beneficiari”.

Directorul DSP Arad recunoaște că această infecţie, care a devenit practic comunitară, având transmitere comunitară, i-a prins nepregătiţi pe managerii unităţilor medicale, atât din Arad cât şi din alte orașe.

La început au fost foarte multe probleme necunoscute şi în cadrul personalului, care nu a conştientizat că este importantă păstrarea măsurilor de precauţie şi respectarea măsurilor cu privire la echipament şi contactul cu pacientul. După primul val de infecţie, când majoritatea personalului a fost contaminat şi o bună parte a pacienţilor de asemenea, au început să conştientizeze şi să aplice măsurile şi protocoalele corespunzătoare. Acum există o conştientizare în rândul personalului medical, mult mai mare ca în urmă cu o lună, există şi la nivelul managementului o aplecare mai mare asupra importanţei circuitelor, importanţei dezinfecţiei, dezinfectanţilor, modul cum se fac în comportarea pacienţilor, lucru ce se şi reflectă în numărul mai mic de cazuri pozitive”, susține Dr. Horea Timiș.

 

Principalele probleme: capacitatea redusă de testare și aglomerrea spitalelor

În ceea ce privește măsurile luate în Regiunea de Dezvoltare Vest, s-a stabilit un sistem de comunicare permanentă cu toţi directorii de direcţie de sănătate publică din județele componente și s-a realizat o hartă a punctelor tari şi punctelor slabe pentru fiecare caz în parte.

La Caraș, de exemplu, există probleme în faptul că ei nu au un PCR şi ca atare nivelul de testare este foarte redus, la fel şi capacitatea de identificare a cazurilor. Au anumite lipsuri pe parte de medicamente specifice în tratarea acestei patologii. Am făcut adresă către Ministerul Sănătăţii și sper că aceste lucruri se vor reglementa.

La nivelul Timișului lucrurile funcţionează mai bine, fiind şi centru universitar şi având resurse umane care practic sunt baza în această luptă împotriva COVID.

La Hunedoara s-a impus conducere militară, după cum ştiţi. Au mai existat câteva focare chiar în urmă cu două zile, dar DSP intervine să limiteze extinderea contaminării la nivel comunitar. În toate aceste judeţe a crescut gradul de conştientizare asupra măsurilor care trebuie impuse”.

Dr. Horea Timiș spune că principalele probleme cu care se confruntă în acest moment unitățile sanitare sunt capacitatea redusă de testare, care limitează posibilitatea identificării și izolării cazurilor pozitive, cât şi faptul că toate spitalele sunt aglomerate, iar dacă nu se vor respecta măsura de coportare şi circuitele pacienţilor, vom exista în continuare cazuri pozitive.  Limitarea cazurilor pozitive la nivel de regiune depinde de măsurile luate şi nivelul de control stabilit”, conchide directorul DSP Timiș.

Mesajul său, atât pentru cei care lucrează în momentul de față în sistemul medical, cât și pentru populație, este foarte tranșant: La nivelul comunităţii oamenii trebuie să înţeleagă că trebuie să păstreze distanţarea socială, să poarte măşti, să se spele temeinic și regulat pe mâini. La nivelul sistemului de sănătate, medicii de familie trebuie să urmărească îndeaproape pacienţii simptomatici, trebuie crescută capacitatea de testare. La nivelul spitalelor, trebuie păstrat circuitul pacientului, în aşa fel încât să nu mai riscăm să amestecăm cazurile pozitive cu cele negative şi să evităm ca spitalul să fie o sursă de contaminare, cum a fost în urmă cu o lună. Totul depinde de fiecare dintre noi, iar noi urmărim atent evoluţia cazurilor pozitive, care acum se află într-un oarecare platou.”

 

MedicalManager este platforma digitală a comunității medicale din România. Peste 1600 de specialiști și lideri de opinie din sănătate sunt abonați la newsletter-ul MedicalManager.ro. O secțiune specială, Covid-19, care conține informații relevante despre impactul în sănătate, este actualizată în permanență. Abonați-vă la Newsletterul gratuit MedicalManager, AICI!