Mediul de afaceri a resimţit nevoia unei resetări în această perioadă şi îşi doreşte ca autorităţile centrale şi decidenţii politici să îl lase să îşi desfăşoare activităţile şi nu să-l încurce prin modificări fiscale şi legislative făcute peste noapte, au afirmat reprezentanţii companiilor prezenți la conferinţa „Antreprenoriat fără gen”, organizată recent de Grupul de presă Bursa.

„Din cauza deselor modificări legislative, este foarte greu să mai facem o predicţie, un business-plan, un plan în materie de bugete, în privinţa angajărilor, etc. Impredictibilitatea nu e ceva nou pentru noi, dar ceea ce e lăudabil la mediul de afaceri autohton este adaptabilitatea. Ne adaptăm foarte uşor, ne vedem de drumul nostru în afaceri şi încercăm să vedem cum răspundem provocărilor şi oportunităţilor. Chiar şi în pandemie, mediul de afaceri s-a adaptat şi a făcut acest lucru înaintea statului, pentru că provocările au devenit pentru unii antreprernori oportunităţi de afaceri. Sunt companii care în pandemie au realizat profituri uriaşe, în timp ce altele au închis activităţile derulate”, afirmă Andreea Negru, preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton (ADAA).

Potrivit acesteia, una dintre soluţiile pentru dezvoltarea companiilor autohtone este listarea la bursă, deoarece finanţarea se obţine mai rapid şi cu costuri mai reduse decât cele pe care le implică acordarea unui credit bancar.

„Statutul de companie listată la bursă este un lucru bun, mai ales la companiile de stat unde de multe ori există suspiciuni cu privire la lucruri care ar trebui să se întâmple fără a fi aduse neapărat în atenţia publicului”, a spus Andreea Negru, referindu-se la transparentizarea deciziilor conducerii societăţilor pe care o oferă listarea la bursă.

În schimb reprezentanţii autorităţilor centrale susţin că lucrează la un pachet de reforme menit să faciliteze accesul întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) la finanţările din fondurile europene şi să simplifice procedurile de achiziţie şi nu numai.

„Principalul obiectiv al componentei dedicată în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru suportul sectorului privat, cercetare-dezvoltare-inovare, reprezintă crearea unui mediu sustenabil, predictiv şi simplificat pentru derularea activităţii mediului de afaceri, creşterea accesului la finanţare prin dezvoltarea de instrumente adaptate nevoilor întreprinderilor cu accent inclusiv pe tranziţia digitală. Reforma prevăzută la Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului are în vedere stimularea competitivităţii mediului de afaceri prin măsuri de transparentizare legislativă, debirocratizare şi simplificare procedurală pentru reducerea proverii administrative. În susţinerea acestei reforme este în implementarea ministerului şi o investiţie care constă în realizarea a şapte platforme online care să asigure accesul întreprinderilor la o serie de servicii publice legate de derularea activităţilor proprii în contextul simplificării procedurale, legislative şi digitalizare”, a declarat Florin Dobrescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului.