România are o legislaţie destul de avantajoasă din punct de vedere al consumatorului şi preţurile sunt plafonate la nişte niveluri destul de mici, mai ales la energie electrică, motiv pentru care măsurile şi investiţiile în eficienţă energetică ar putea să fie limitate, a declarat, într-o conferinţă de specialitate, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
„Eficienţa energetică va avea un rol foarte important pentru că, până la urmă, depăşeşti criza prin măsuri în două direcţii: creşti producţia şi scazi consumul. Avem o legislaţie destul de avantajoasă din punct de vedere al consumatorului şi preţurile sunt plafonate la nişte niveluri, mai ales la energie electrică, destul de mici. Cât timp preţurile vor rămâne la acest nivel, probabil că măsurile şi investiţiile în eficienţă energetică nu vor fi stimulate, potenţialul va fi limitat. Noi, autoritatea, bineînţeles, vom încerca să rămânem deschişi şi să fim atenţi la nevoile pieţei, să încercăm să înţelegem aceste schimbări tehnologice care, în mod natural, au apărut şi în continuare vor veni dinspre sectorul energetic, să le înţelegem, să putem să reacţionăm şi la nivelul legislaţiei – şi sper că şi alte instituţii implicate în acest proces legislativ să facă acelaşi lucru”, a menţionat Zoltan Nagy-Bege, la conferinţa „Tranziţia energetică în perioada de criză: Obstacole şi oportunităţi”.
El a subliniat că sectorul energetic, mai ales în prisma crizei, este într-o schimbare din ce în ce mai rapidă. „Vin schimbări tehnologice foarte importante de luat în seamă – şi dacă la nivel legislativ reuşim să înţelegem aceste noi tehnologii şi nevoia de schimbare, atunci probabil că şi legislaţia viitoare va reflecta această înţelegere. Cu cât înţelegem noi mai bine nevoia de schimbare şi ce legislaţie cer aceste noi tehnologii, cu atât mai repede şi mai uşor vom avea baza legală pentru a integra aceste noi tehnologii. Şi aici, în primul rând, mă refer la acele măsuri care au scopul de a flexibiliza sistemul energetic şi reţelele, în primul rând”, a adăugat vicepreşedintele ANRE.
Potrivit acestuia, România va avea nevoie de investiţii în reţele pentru a integra acele noi capacităţi de producţie de energie regenerabilă, pentru care, în cazul României, se oferă chiar şi finanţare din Fondul de modernizare. Vicepreşedintele ANRE a menţionat că 1,4 miliarde de euro au fost alocaţi din Fondul de modernizare pentru investiţii în reţele, un miliard pentru reţele de distribuţie şi 400 de milioane de euro pentru Transelectrica, pentru reţeaua de transport.
„Pe lângă aceste granturi, ne aşteptăm şi la investiţii din finanţări proprii ale distribuitorilor şi ale transportatorului”, a adăugat Zoltan Nagy-Bege.