Pe 3 octombrie celebrăm contribuția esențială a arhitecturii în proiectarea unei calități superioare a vieții. Specialiști care și-au dedicat studiul și activitatea arhitecturii ne-au transmis gândurile și mesajele lor cu prilejul Zilei Mondiale a Arhitecturii:
„Pentru noi, cei care slujim arhitectura, e un prilej să ne oprim o clipă din cotidian și să medităm asupra rolului pe care îl avem. Pentru ceilalți e o ocazie să își aducă aminte că arhitectura însemnă civilizația însăși în toate formele ei și că depindem cu toții de ea. Tema anului acesta este arhitectura pentru bunăstare, adică pentru ceea ce ne dorim și de care avem nevoie cu toții și de care mediul construit este încă departe în prea multe locuri. Conștient și cu perseverență, coerent și convergent, trebuie să reușim împreună să ne construim bunăstarea prin arhitectură responsabilă, accesibilă, adecvată și sustenabilă. Sunt foarte multe nuanțe și combinații, adică exact ceea ce face arhitectura unică și diversă.” transmite ARH. ȘERBAN ȚIGĂNAȘ, Preşedinte – Dico şi Țigănaş birou de proiectare, Decan – Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca. „În România se lansează cu această ocazie o colaborare pentru o politică pentru arhitectură, atât de necesară și așteptată. Este un mod remarcabil de a celebra Ziua Mondială a Arhitecturii.” a completat arhitectul.
„Tema calității vieții își recâștigă locul în dezbaterea publică despre arhitectura orașului. Și când spun arhitectura orașului, mă gândesc la țesătura urbană complexă în care trăim. Indiferent de scara la care ne raportăm, oraș, stradă, clădire, omul și comunitatea vor fi puse tot mai des în centrul proiectelor noastre publice sau private, fapt care ridică miza pariului cu arhitectura și urbanismul. Probabil e corect să spunem că oportunitatea acestui prezent complicat este tocmai faptul că vom învăța să ascultăm mai mult, atunci când proiectăm clădiri sau elaborăm strategii urbane.” spune ARH. GABRIEL ALMĂJAN, Arhitect Șef – Primăria Municipiului Timișoara.
„Arhitectura este o profesie cu un rol determinant pentru societate, prin relația dintre mediul construit și sănătate publică, peisaj, calitatea mediului și cultură. Pe scurt, ceea ce numim calitatea vieții, neapărat în directă legătuă cu posibilitatea de larg acces la aceasta pentru toată populația. Arhitectura este un act de interes public, indiferent de client și de scara proiectelor, este cartea culturală de vizită a societății noastre. Calitatea arhitecturii este o preocupare europeană majoră, prin ceea ce reprezintă New European Baukaus și conceptul de Baukultur. La calitatea arhitecturii contribuie învătământul de specialitate, practica profesională, sectorul construcțiilor, administrația publică și cadrul legislativ completat de politici publice pentru arhitectură, peisaj și planificare. Toți, împreună, suntem beneficiarii arhitecturii, deci ar fi bine să ne pese de ea!” – ARH. EUGEN PĂNESCU – Partener fondator Planwerk și delegat OAR la ACE Architects Council of Europe.
„Calitatea vieții se reflectă în figurile oamenilor de pe stradă, în sclipirea din ochi și poziția umerilor. Un context construit cu considerație față de aceștia reprezintă scena pe care se joacă clipele viații, cu fiecare dintre noi în rolul principal.” ne transmite ARH. URB. ADELA TRIF, Senior architect – Getrix Arhitectura Craiova.
ARH. ANDREI ȘTEFĂNESCU, Cofondator Studio AE – architecture & evolution, spune că „Viitorul depinde de capacitatea arhitecților, a societății de a-l imagina și crea. Pe scurt, putem vorbi de trei criterii majore pentru a defini calitatea spațiilor în care locuim, lucrăm, ne relaxăm: criteriul arhitectural, cel social, respectiv biodiversitatea. Din punct de vedere architectural, este important să dimensionăm corect clădirile, fluxurile, clădirile să beneficieze de multă lumina naturală, să aibă flexibilitate astfel încât să poată fi folosită mai multe generații și să facă față nevoilor generațiilor viitoare. Din punct de vedere social, arhitectura joacă un rol central. Este locul în care ne întâlnim și socializăm, fie că vorbim de spații interioare sau urbane. 80% din timp îl petrecem la interior. În plus, ahitectura îndeplinește și funcția de reprezentativitate și statut. Referindu-ne la biodiversitate, mediul construit contribuie semnificativ la consumul de resurse, 40% din energia primară fiind consumată de clădiri. Prin urmare, preocuparea pentru reducerea consumului de energie, folosirea materialelor locale, grija față de natură și crearea unei legături cu aceasta sunt factori importanți, care contribuie la creșterea calității vieții pe termen lung.”
Creată de UIA în 1985, Ziua Mondială a Arhitecturii este sărbătorită anual în prima zi de luni a lunii octombrie, odată cu Ziua Mondială ONU pentru Habitat. Tema de anul acesta este „Arhitectura pentru creșterea calității vieții.”
Vezi evenimentele organizate de Ordinul Arhitecților România cu această ocazie, aici. Detalii despre webinarul organizat de UIA despre arhitectură pentru creșterea calității vieții, cu experți internaționali, aici.
O secțiune dedicată de EventsOnline.ro zilelor internaționale, aici!
***
EventsOnline.ro este platforma evenimentelor business și profesionale. Organizatorii își pot posta gratuit evenimentele pe platformă, pentru ca informațiile să ajungă la participanți sau sponsori. Peste 30.000 de executivi, antreprenori și specialiști din toate domeniile accesează platforma lunar pentru a căuta informații despre evenimentele de interes.
Vrei să publici evenimente organizate sau sponsorizate de organizația ta? Fă-ți un cont gratuit, aici!