targ_joburiPeste 4.000 de locuri de muncă sunt oferite zilele acestea, la Cluj, la un eveniment care se desfăşoară pe durata a patru zile şi include două târguri de joburi – unul generalist şi un altul dedicat domeniului IT. La Târgul Global, care a avut loc la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, zeci de firme, marea majoritatea multinaţionale, au oferit o variată gamă de locuri de muncă, de la vânzători în magazine, la ingineri şi programatori.

„Târgul de Cariere oferă peste 4.000 de locuri de muncă. Două zile avem Târgul Global, la care sunt angajatori din mai multe domenii, care oferă peste 3.000 de job-uri, pentru cei care au experienţă, dar şi pentru începători. Alte două zile va fi târgul de IT, unde sunt aşteptaţi cei din acest domeniu, peste 1.000 de slujbe”, a declarat Corina Brânduşan, PR Managerul Târgului de Cariere.

Municipiul Cluj Napoca a devenit de câţiva ani un oraş atractiv pentru companiile care vor să îşi deschidă call center-uri şi centre de suport. Acestea caută în special tineri cu abilităţi tehnice, care cunosc limbi străine la un nivel foarte bun şi, mai cu seamă, limbi străine mai puţin vorbite, cum ar fi cele nordice.

„Avem companii care caută vorbitori de limbi nordice, suedeză, norvegiană, daneză, finlandeză, olandeză, pentru call-center, avem oportunităţi de muncă în Cluj, dar şi în străinătate sau în alte oraşe din România. Tot mai multe limbi străine mai puţin cunoscute sunt cerute. Cererea e mare, pentru că nu sunt mulţi cunoscători de astfel de limbi şi atunci dorinţa angajatorilor este să găsească cât mai mulţi astfel de oameni aici”, a mai spus Corina Brânduşan.

Potrivit acesteia, Clujul este un oraş preferat în regiunea din care face parte, datorită prezenţei universităţilor, dar şi pentru că o mare parte a populaţiei este tânără, iar peisajul cultural este unul foarte bogat. „Căutăm persoane vorbitoare de limbi nordice pentru a fi agenţi relaţii clienţi pentru partenerul nostru care este o importantă companie din domeniul IT. Jobul presupune ca persoana respectivă să ofere suport tehnic pentru diferite produse software şi hardware ale partenerului nostru. Căutăm persoane tinere, care sunt dispuse să se mute din oraşul lor şi care au înclinaţii spre tehnologie. Totuşi nu trebuie să aibă un nivel foarte înalt de cunoştinţe tehnologice, ci doar să fie familiarizaţi cu calculatorul, să ştie să îl opereze. Ei vor face oricum un training în care vor învăţa exact toate procedurile, softurile şi produsele pe care le folosim”, a spus Cristina Ticula, reprezentanta unei firme care angajează vorbitori de limbi străine.

Ea a precizat că firma pentru care lucrează angajează chiar şi vorbitori de limbi nordice dispuşi să se mute la Cluj. Aceştia sunt în general oameni tineri, cu spirit de aventură şi care vin în România într-un fel de călătorie prelungită pe lângă care au şi un job asigurat de faptul că vorbesc o limbă care se caută. Cristina Ticula a spus chiar că există cazuri de asemenea persoane angajate care sunt în România de peste cinci ani.

În ceea ce priveşte târgul de IT, Clujul se află în topul oraşelor care oferă constant multe locuri de muncă bine plătite în acest domeniu. „Am observat o dorinţă a angajatorilor din IT de a recruta la Cluj, aici e cel mai dezvoltat pe partea de IT, dar vine şi Iaşul din urmă”, a mai spus Brânduşan, care a precizat că, practic, târgul IT s-a desprins din cel global tocmai pentru că ajunsese să aibă o pondere foarte mare şi astfel s-a ajuns la ideea organizării unuia separat.

În total, în cele patru zile de târg de locuri de muncă sunt prezente 120 de firme. Job-urile oferite sunt dintre cele mai diverse în domeniul ingineriei, industria tehnică, vânzări, HR, marketing şi comunicare, management, consultanţă, medical, turism, call center, retail, servicii, analişti financiari, precum şi multe altele. Târgul se desfăşoară între 25 şi 28 octombrie la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. AGERPRES