Volskwagen ar putea încheia cu pierderi anul 2015 din cauza scandalului falsificării testelor de poluare

volkswagen_steaguriMarca VW, principala divizie a grupului auto german Volkswagen, ar putea înregistra pierderi pe ansamblul acestui an deoarece va suporta cea mai mare parte a costurilor provocate de scandalul falsificării testelor de poluare, au declarat vineri pentru Reuters două surse din interiorul companiei.

Marca VW este responsabilă pentru aproximativ cinci din cele 11 milioane de vehicule diesel pe care grupul Volkswagen a recunoscut că le-a echipat cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Volkswagen, cel mai mare constructor european, a pus deoparte 6,5 miliarde de euro pentru a face față costurilor acestui scandalul, însă potrivit surselor citate de Reuters cea mai mare parte a acestor costuri vor fi trecute în conturile VW.

Cel mai mare scandal din istoria de 78 de ani a Volkswagen a șters mai mult de o treime din capitalizarea bursieră a grupului, a forțat demisia directorului general, a declanșat investigații în mai multe țări din lume și a zguduit industria auto din Germania.

Analistul Marc-Rene Tonn este de părere că rezultatele pe trimestrul al treilea, ce vor fi publicate de Volkswagen în data de 28 octombrie, vor reflecta atât costurile scandalului falsificării testelor de poluare, precum și costurile restructurării operațiunilor din Brazilia și Rusia, estimate la 500 milioane de euro, la care se vor adăuga câștigul de 1,4 miliarde de euro rezultat de pe urma vânzării participației la Suzuki.

Aproximativ 3,6 milioane de vehicule Volkswagen vor trebui să fie rechemate la service în Europa, pentru înlocuirea componentelor motoarelor diesel de 1,6 litri, a anunțat un purtător de cuvânt al Ministerului Transporturilor din Germania, Martin Susteck. Volkswagen crede că este suficientă repararea softului la vehiculele cu motoare de 1,2 și doi litri, dar pentru motoarele de 1,6 litri va fi necesară o adaptare tehnică majoră, a explicat Martin Susteck.

Portofoliul Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi și Bugatti, dar și camioanele MAN și Scania. AGERPRES