Volkswagen ar putea oferi discounturi la achiziționarea unei mașini noi proprietarilor de autovehicule cu softul trucat

volkswagen1Volkswagen ar putea oferi proprietarilor de autovehicule din Germania reduceri de preț pentru achiziționarea unor mașini noi, în cazul în care aceștia dețin diferite modele afectate de scandalul emisiilor în care este implicat cel mai mare producător auto din Europa, relatează Reuters.

Volkswagen se află în cea mai mare criză din cei 78 de ani ai săi de istorie, după ce a recunoscut că a instalat pe unele autovehicule diesel un software menit să înșele autoritățile de reglementare din SUA în legătură cu adevăratul nivel al emisiilor poluante.

Compania a anunțat că va rechema la service, în Europa, circa 8,5 milioane mașini dotate cu acest software. Ofertele speciale anunțate de VW vor fi disponibile numai în Germania, unde au fost vândute 2,4 milioane de astfel de autovehicule.

Stimulentele acordate pentru ca proprietarii de VW să cumpere noi autovehicule ar putea ajuta compania să se asigure că vânzările vor rămâne stabile după scandal și vor pune o presiune mai mică asupra concesionarilor pentru repararea cât mai rapid a autovehiculelor vizate de scandal.

Fiecare concesionar german ar trebui să repare, în medie, 1.100 autovehicule, fiecare dintre acestea necesitând cel puțin o oră și jumătate de lucru, potrivit DPA, ceea ce ar putea determina o lungă perioadă de așteptare pentru clienți.

Oferta de discounturi pentru noile achiziții s-ar putea concentra pe proprietarii de autovehicule cu motoare diesel de 1,6 litri, au declarat surse din cadrul companiei. Aceste modele necesită schimbări inclusiv de hardware, o reparație mai costisitoare comparativ cu cea a altor autovehicule afectate, care au probleme doar cu software-ul.

Volkswagen face obiectul unor investigații în mai multe țări, inclusiv în Germania, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Rechemarea tuturor celor 11 milioane de vehicule va fi printre cele mai mari din istorie, similară cu cea efectuată de Toyota în perioada 2009-2010, când a rechemat peste zece milioane de vehicule din cauza unor probleme la accelerație. Portofoliul Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi și Bugatti, dar și camioanele MAN și Scania. AGERPRES