Volkswagen anunță primele pierderi trimestriale din ultimii 15 ani

volkswagenGrupul auto german Volkswagen a anunțat miercuri că scandalul motoarelor trucate i-a provocat pierderi operaționale de 3,48 miliarde de euro în trimestrul al treilea, acestea fiind primele pierderi trimestriale înregistrate de cel mai mare constructor auto european în ultimii 15 ani, transmite Reuters.

Cu toate acestea, Volkswagen a subliniat că își menține estimările potrivit cărora numărul autovehiculelor livrate pe ansamblul acestui an va fi comparabil cu recordul de anul trecut când Volkswagen a vândut 10,14 milioane autovehicule la nivel mondial.

Volkswagen a precizat că profitul său operațional a fost ‘semnificativ mai mic’ decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut din cauza costurilor legate de scandalul motoarelor trucate. Cu toate acestea, faptul că pierderile anunțate de Volkswagen nu au fost atât de dezastruoase pe cât se așteptau unii analiști a făcut ca acțiunile Volkswagen să înregistreze o creștere de peste 3% la bursa de la Frankfurt.

Volkswagen, cel mai mare constructor auto european, face obiectul unor investigații în mai multe țări, inclusiv în Germania, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Unii analiști au estimat că acest scandal ar putea costa Volkswagen până la 35 de miliarde de euro, bani care să acopere rechemarea în service a vehiculelor, amenzile și procesele. Volkswagen a anunțat deja că a pus deoparte 6,5 miliarde de euro pentru a face față costurilor acestui scandal, însă potrivit surselor citate de Reuters cea mai mare parte a acestor costuri vor fi trecute în conturile VW, principala divizie a grupului Volkswagen, care ar putea înregistra pierderi pe ansamblul acestui an. AGERPRES