putin vladimirLegea amnistiei a fost anunţată în decembrie 2014 pentru a combate exodul financiar care urma să contribuie la izbucnirea crizei monetare câteva săptămâni mai târziu. În vigoare din iunie, ea îi exceptează de la procese pe ruşii care declară bunuri (imobile, acţiuni, părţi din companii etc.) sau conturi bancare înregistrate în străinătate şi nedeclarate până în prezent.

“Companiile nu se grăbesc să facă acest lucru deoarece procedura este complicată şi garanţiile nu sunt suficiente”, a recunoscut preşedintele Vladimir Putin, în discursul său anual adresat Parlamentului. El a cerut guvernului să realizeze corecţiile necesare şi „să prelungească măsura cu şase luni”. Potrivit unor experţi citaţi de cotidianul Vedomosti, numai circa 200 de dosare au fost depuse pentru a se beneficia de această lege menită a lupta împotriva paradisurilor fiscale.

Preşedintele rus a înmulţit garanţiile privind „libertatea antreprenorială”, în contextul în care ţara traversează de un an o gravă criză economică. El a promis să nu crească taxele şi să simplifice organismele de control, care au ca angajaţi „o armată de controlori” ce se dublează uneori între ei, ceea ce perturbă funcţionarea companiilor.

Putin a criticat activismul judiciar care îi vizează pe antreprenori, indicând că în 2014 au fost lansate aproape 200.000 de proceduri legate de delicte economice, ceea ce a însemnat deseori închiderea firmei vizate, şi că numai 15% din proceduri au condus la o condamnare. „Evident, nu aceasta ne trebuie pentru climatul de afaceri. Înseamnă distrugerea sa. Cer serviciilor de anchetă şi parchetului să acorde cea mai mare atenţie acestei probleme”, a declarat preşedintele rus. AGERPRES