Victor Ponta: “Vom analiza introducerea unui impozit specific pentru hotelieri, pe cameră sau locul de cazare”

ponta_maroPrimul-ministru Victor Ponta a declarat, după întâlnirea cu patronatele din turism de la Mamaia, că Guvernul va analiza opţiunea introducerii unui impozit unic specific pentru hotelieri, pe cameră sau locul de cazare, care ar fi mai simplu de colectat.

“S-a propus aici şi vom analiza această opţiune, de introducere a unui impozit specific pentru turism, pe cameră sau pe loc de cazare, plafonat până la o cifră de afaceri de cinci milioane de euro. Această decizie ar duce la debirocratizare, ar creşte gradul de conformare la plata impozitelor şi implicit colectarea, ar face mai simplu de plătit taxele şi controale mai puţine”, a spus Ponta, într-o conferinţă de presă organizată la finalul reuniunii de la Mamaia.

El a explicat că măsura ar putea intra în vigoare după ce va trece prin Parlament în urma unei iniţiative legislative. “S-a tot încercat introducerea impozitului specific pentru turism, un impozit care să însemne proceduri mult mai simple şi să însemne controale mai puţine şi competiţie mai clară şi servicii mai bune pentru turiştii care beneficiază. Din punctul nostru de vedere proiectul care se va depune ca iniţiativă parlamentară dacă respectă ceea ce am discutat şi anume plafonul acela de 5 milioane de euro cifra de afaceri, nu cum apăruse la un moment, 50 sau 75, era exagerat şi nu era o practică europeană, şi dacă asta duce la debirocratizare şi taxe mai simplu de plătit, sigur că îl sprijinim (…) Asta înseamnă că nu mai plăteşti celelalte taxe ca o societate obişnuită, ci ai nişte criterii simple şi clare, plăteşti o sumă fixă şi dacă eşti bun, faci profit mai mare, dacă nu eşti bun, ieşi de pe piaţă”, a spus Ponta.

El a declarat că discuţiile purtate cu reprezentanţii patronatelor au reliefat efectele benefice ale măsurilor de reducere a fiscalităţii şi cu predilecţie reducerea TVA la 9% pentru toate serviciile turistice sau adoptarea legii şi elaborarea normelor de aplicare pentru acordarea voucherelor turistice la toţi salariaţii.

La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a explicat că în cursul lunii septembrie se va definitiva şi va fi depus în Parlament un proiect de lege pentru introducerea impozitului specific în turism, care urmează să fie un impozit fix pe camere, urmând să fie adoptat şi să fie aplicat de la începutul lunii ianuarie 2016.

La discuţii au participat alături de Victor Ponta şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Tudose, preşedintele Autorităţii Naţionale de Turism, Mirela Matichescu, senatorul Nicolae Moga şi deputatul Mircea Titus Dobre, viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău şi Horia Teodorescu. AGERPRES