Specialiști în IT de la Clusterul Cluj susțin că outsourcing-ul românesc devine prea scump, din cauza creșterii costului forței de muncă.
„Sectorul IT a ajuns la un punct de inflexiune în care modelele de afaceri simple, bazate pe servicii de outsourcing, se aproprie de pragul limită al competitivității, ca urmare a creșterii costului cu forța de muncă. Outsourcing-ul din IT-ul românesc devine, astfel, prea costisitor, fiind obligatorie trecerea de către firme spre dezvoltarea de produse proprii. Economia românească trebuie să evolueze de la modele bazate preponderent pe productivitate la cele bazate pe inovație. Soluția stă în inovare și în alinierea strategică a sectorului IT la câteva direcții de specializare, fundamentate pe elemente de proprietate intelectuală autohtonă”, a declarat președintele Clusterului Cluj IT, Stelian Brad.
El a mai spus că este nevoie de încurajarea colaborării mai strânse între mediul de afaceri și cel de cercetare. „Companiile din sectorul IT și din cercetare ar putea să își orienteze activitățile economice spre direcții cum ar fi bio-informatica, securitatea cibernetică, Internet of Things cu aplicații în sănătate sau agricultură”, a mai spus Stelian Brad. AGERPRES