Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial al Moldovei, unde merg 2/3 din Exporturile Moldovei, iar România este partenerul principal cu peste 24% din total. Federația Rusă care cândva deținea peste 60% din destinația exporturilor moldovenești anul trecut pentru prima dată a scăzut sub 10%, sau de peste 2,4 ori mai puțin decât România. Acestea sunt cifrele prezentate de doctorul în științe economice Veaceslav Ioniță în cadrul celei de-a doua dezbateri organizate în programul ”Integrare Economică Europeană”, joi 30 iulie 2020. Întâlnirea este parte a programului cu același nume dezvoltat de Oameni și Companii prin platforma GlobalManager.ro, cu susținerea partenerilor Ad Interim Consultum și Camera de Comerț și Industrie Iași, tema ediției actuale fiind: ”Păstrarea sustenabilității mediului de afaceri în contextul pandemiei Covid -19”.

Diferențele între cele două tipuri de exporturi sunt la fel de mari. ”În România cele mai întâlnite sunt exporturile marilor companii, care asigura zeci de milioane de dolari, pe primul loc fiind industria automotive. Nouăzeci și cinci la sută din tot exportul de mere a Republicii Moldova merge în Federația Rusă, la fel și strugurii în mare masura merg în Federația Rusă. De ce? Pentru că există zeci de mii de mici fermieri, proprietari de terenuri care sunt legați de Federația Rusă prin exportul produselor agricole” explică expertul economic Veaceslav Ioniță situația exporturilor din Republica Moldova.

 

Ramura economică cu cel mai mare potențial de creștere: Cerealele

Discutând despre cele mai importante zone economice care pot contribui la creșterea sustenabilă a economiei Moldova, Veaceslav Ioniță este de părere că principalul sector care ar trebui susținut este transportul. Valoarea exporturilor din această zonă este de circa patru ori mai mare decât cunoscutul sector al vinurilor, care se menține la circa 120 milioane USD / pe an, față de circa 450 milioane cât este valoarea serviciilor de transport. Sectorul transporturilor este însă plafonat în ultimii zece ani, din cauza unor politici publice eronate.

Cu totul alta este însă situația în domeniul agriculturii. ”Ramura cerealelor este cea care a crescut cel mai mult în ultimii ani de zile. Noi am avut circa 200 de milioane USD exporturi, iar acum avem peste 500 de milioane USD. Capacitatea noastră de export poate fi cu mult mai mare” este de părere expertul economic IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

”Stânga Nistrului, pe care noi moldovenii o vedem ca un teritoriu al Republicii Moldova, nu are legal posibilitatea de a face exporturi de cereale. Cea mai mare parte a exportului din stânga Nistrului, circa 1 milion de tone anual, merge sub formă de contrabandă prin Ucraina. Republica Moldova trebuie să depună toate eforturile astfel încât companiile din stânga Nistrului să fie integrate în sistemul economic al Republicii Moldova. Prin Portul Giurgiulești și prin Galați, prin căile care trec prin România trebuie să găsim conexiuni prin care să putem asigura creșterea exportului, inclusiv prin integrarea exporturilor din stânga Nistrului” consideră expertul economic Veaceslav Ioniță.

Sectorul economic care funcționează corect și unde Moldova a reușit să atragă atenția este sectorul IT. Acesta se apropia de 200 de milioane de dolari la exporturi în anul 2019, fiind ramura care crește cel mai repede. ”IT-ul este una din puținele cazuri în care pot spune că autoritățile noastre au procedat corect și au creat practic un paradis fiscal pentru domeniul IT. IT-ul este într-adevar sectorul care se dezvoltă” este de părere Veaceslav Ioniță, doctor în științe economice, unul dintre cei mai cunoscuți analiști din Republica Moldova pe zona economică.

 

Despre Programul ”Integrare Economică Europeană”

Programul ”Integrare Economică Europeană” urmărește coagularea unei comunități de lideri care să susțină schimbul de bune practici și să faciliteze discuțiile și dezbaterile mediului de afaceri din estul Europei, pe calea integrării economice europene, astfel încât, prin cooperarea între regiuni și organizații, să se identifice soluții care pot fi implementate eficient.

La întâlnirile organizate în cadrul programului au participat din Republica Moldova și România reprezentanți ai celor mai importante asociații de business precum EBA- European Business Association Moldova, AMCHAM Moldova, ODIMM- Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului IMM din Moldova, Asociația Patronală MĂR (Rep. Moldova), Federația Industriei Hoteliere din România și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România.

Programul ”Integrare Economică Europeană”, dezvoltat de Oameni și Companii, în colaborare cu Ad Interim Consultum și Camera de Comerț și Industrie Iași, va continua cu întâlniri lunare și are o secțiune dedicată, pe platforma GlobalManager.ro.

GlobalManager.ro are +700 de abonați, executivi și antreprenori și este una dintre cele 19 platforme digitale, adresate unor comunități business și profesionale, dezvoltate de Oameni și Companii.