Vasile Cepoi, președinte Agenția Națională de Management a Calității în Sănătate: Managementul clinic este esențial

Sistemul sanitar poate fi reformat nu prin modificarea legii sănătății, așa cum susține majoritatea, ci prin acte subsecvente și prin aplicarea unui management clinic, bazat pe principii clare și realiste, potrivit președintelui Agenției Naționale de Management a Calității în Sănătate, Vasile Cepoi.

“Trebuie mai întâi de toate să ne hotărâm ce suportă sistemul public de asigurări: costurile mari ale tratamentelor inovative sau aspirina. Deocamdată, lucrurile sunt confuze. Mai apoi, trebuie să discutăm despre guvernanța clinică, este tot o inovație, noi spunem și management clinic, bazat pe anumite principii, care să ducă în final la îmbunătățirea stării de sănătate a românilor”, a arătat Vasile Cepoi, în intervenția sa, din cadrul Conferinței de Management Modern al Asociațiilor de Pacienți, ediția a II-a, ce a avut loc pe 9 martie, la Hotel Crowne Plaza din București.

Conceptul de management clinic presupune, potrivit lui Cepoi, ca în organizarea sistemului de îngrijire să se plece strict de la nevoia de sănătate a individului, ținând cont, în primul rând, de morbiditate. “Avem spitale suprasolicitate pe anumite specialități, iar altele nesolicitate la adevărata lor capacitate. Există maternități cu 0,5 nașteri pe zi. Toate acestea trebuie echilibrate. Pe de altă parte, ideal ar fi ca, atunci când solicită sprijinul, pacientul să fie preluat de sistem și condus pe calea potrivită de un «navigator», astfel încât să nu se piardă în desișul medical, până-și capătă sănătatea. Boala umilește și tensionează, bolnavul umblă printr-un hățiș unde nu se descurcă, iar rezultatele sunt minime”, a explicat președinte Agenția Națională de Management a Calității în Sănătate.

Implementarea medicinei bazate pe dovezi, cu ajutorul soluțiilor individualizate, implicarea pacientului în tratament, printr-o bună informare asupra a ce i se întâmplă și care sunt consecințele și evitarea supramedicalizării societății sunt alte principii enunțate de Vasile Cepoi, de care ar trebui să se țină cont pentru îmbunătățirea situației din sănătate.

Aproximativ o sută de persoane au participat la conferința Oameni și Companii, ce a avut ca partener MedicalManager.ro, platforma digitală dedicată managerilor și specialiștilor din comunitatea medicală. Aceștia folosesc platforma pentru a se informa și pentru a se promova. 5.200 de abonați au acces gratuit la newsletter-ul zilnic, ce conține subiecte relevante, de actualitate, din această comunitate. Subiectele sunt diferențiate pe categorii de instituții (public/privat) și specialități medicale. Lunar, membrii comunității primesc un raport digital, care sumarizează informații relevante despre activitățile asociațiilor de pacienți.

Management Medical Modern este o platformă de comunicare directă și de dezbateri cu specialiștii si liderii din domeniul sănătății, dezvoltată de Oameni și Companii, din anul 2007. Platforma conține mai multe programe, adresează peste 1.000 executivi și manageri ale celor mai reprezentative companii și instituții publice și private din domeniul sănătății și abordează subiecte de actualitate pentru sistemul medical. Din 2015, platforma MMM include un program dedicat soluțiilor de îmbunătățire a managementului și comunicării asociațiilor de pacienți.