Vânzările de autovehicule au contribuit la creșterea cu 6% a afacerilor în comerțul de profil

masiniCifra de afaceri în comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut cu 6,1%, în primele patru luni ale anului în curs, în special datorită rezultatelor pozitive consemnate în vânzarea de autovehicule și în serviciile de întreținere și reparații, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

Conform INS, în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2015, comerțul cu autovehicule s-a majorat cu 14,7% iar în sectorul de întreținere și reparare a autovehiculelor creșterea a fost de 6,8%. De asemenea, la comerțul cu motociclete, piese și accesorii aferente și întreținerea și repararea motocicletelor s-au înregistrat o creștere de 3,6%. Pe de altă parte, scăderi ale volumului cifrei de afaceri în comerțul cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor s-au consemnat la activitățile provenite din comerțul cu piese și accesorii pentru autovehicule (-4,1%).

Tot în intervalul analizat, comparativ cu primele patru luni din 2014, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor, ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a crescut cu 6,6%.

La nivelul lunii aprilie 2015, comparativ cu luna anterioară, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor, ca serie brută, a înregistrat o scădere cu 0,5%, ca urmare a activității în comerțul cu piese și accesorii pentru autovehicule (-3,8%) și la activitățile de întreținere și reparare a autovehiculelor (-2,3%). La polul opus s-a situat comerțul cu motociclete, piese și accesorii aferente; întreținerea și repararea motocicletelor (+28,3%) și comerțul cu autovehicule (+2,1%). AGERPRES