Vânzarea Băncii Carpatica ar putea fi anunţată în această săptămână

SONY DSCTranzacţia pentru vânzarea Băncii Carpatica va fi anunţată, cel mai probabil săptămâna aceasta, însă depinde şi de discuţiile dintre investitor şi o altă bancă de pe piaţa românească, respectiv Piraeus Bank, a declarat directorul Direcţiei Supraveghere din Banca Naţională a României, Nicolae Cinteză.

“Acţionarii (Băncii Carpatica – n.r.) au căzut de acord să o vândă. Depinde ce se întâmplă cu Piraeus Bank. Marţi sau miercuri deal-ul va fi încheiat. Dar finalul zilei de astăzi (vineri -n.r.) este crucial pentru băncile greceşti. Două (din cele pentru prezente pe piaţa românească – n.r.) au asigurat finanţarea din surse private. Mai sunt două, şi una din ele este şi Piraeus”, a spus Nicolae Cinteză.

Potrivit acestuia, acţionarul Piraeus Bank ar fi trebuit să mai aducă un aport de 140 de milioane de euro la capitalul băncii, ceea ce este puţin faţă de necesarul iniţial, de peste 1,3 miliarde de euro. Pe de altă parte, directorul BNR a subliniat faptul că investitorul de la Piraeus Bank România a ridicat obiecţii şi cu privire la discuţiile din România cu privire la Legea conversiei creditelor în franci elveţieni şi darea în plată.

Banca Carpatica şi Piraeus Bank negociază cu acelaşi investitor preluarea, respectiv cu fondul american de investiţii J.C. Flowers.

În acelaşi timp, Nicolae Cinteză susţine că mai sunt 3 – 4 bănci în România pe care acţionarii ar vrea să le vândă, şi alte două care vor să cumpere, însă tranzacţiile viitoare vor trebui însoţite de un studiu de impact prezentat de cumpărător Băncii Naţionale. “Există încă cereri! Bănci prezente pe piaţa românească doresc să cumpere bănci de pe piaţa românească. Însă, până nu ni se prezintă un studiu de impact asupra băncii care cumpără nu ne putem pronunţa. Pentru 3-4 bănci acţionarii şi-au arătat disponibilitatea de a vinde dacă vor avea oferte bune”, a mai spus directorul BNR. AGERPRES