valley21Doi olandezi îndrăgostiţi de peisajele din România, Gerard Doedee şi Mark Koops, vor să construiască o staţiune ecologică pe Valea Dălghiaşului din comuna Vama Buzăului, situată la aproape 45 de kilometri de Braşov, iar prima casă de vacanţă a fost deja finalizată.

Proiectul lor, intitulat „Valley 21”, vizează realizarea până în anul 2020 a unui resort montan pe o suprafaţă de 68 de hectare, care să cuprindă un ansamblu imobiliar cu 68 de locuinţe ecologice independente, un centru de servicii pentru rezidenţi, localuri cu produse tradiţionale, cafenele şi piscine cu apă regenerabilă din pârăul Dălghiu.

Gerard Doedee, co-fondatorul „Valley 21”, a declarat că a venit pentru prima dată în România în anul 2008, la invitaţia unui prieten din Cluj, şi a fost impresionat de frumuseţea Transilvaniei, iar la scurt timp s-a conturat ideea dezvoltării unei afaceri în ţara noastră, ţară care, în opinia sa, are un potenţial deosebit.

Cei doi intenţionează să investeacă în acest proiect ambiţios în jur de 15 milioane de euro.

Gerard Doedee a subliniat că latura ecologică a acestui proiect este cea mai importantă şi că a ales Vama Buzăului pentru că aici a găsit o zonă complet nepoluată, dar şi o comunitate care pune preţ pe natură şi pe tradiţii.

„Am ales Vama Buzăului pentru frumuseţea neatinsă a locurilor şi autenticitatea tradiţiilor. Proiectul nostru este unul ecologic, în armonie cu peisajul şi natura. Alimentarea complexului se face direct din izvoare, lumina provine de la panouri solare, încălzirea este din surse regenerabile, dar păstrăm confortul unei locuinţe premium”, a spus olandezul.

În echipa „Valley 21” a fost cooptat şi un tânăr architect italian, Luca Fornaroli, care, în colaborare cu o firmă de arhitectură peisagistică din Rotterdam, a gândit proiectul în aşa manieră încât să valorifice relieful zonei.

„Vrem să construim în aşa fel încât să nu distrugem natura şi să aducem un plus de calitate, să integrăm în teren aceste case, pe de o parte pentru a folosi arhitectura terenului, dar şi pentru eficienţa energetică, să avem căldură iarna şi răcoare vara. (…) Casele vor fi la distanţă unele de altele pentru a nu obtura priveliştea şi sunt poziţionate astfel încât să aibă cât mai mult timp lumină naturală”, a declarat Luca Fornaroli.

Prima casă disponibilă pentru vânzare, care a obţinut certificare „Green Homes” din partea Romania Green Building Council, are o suprafaţă utilă de 118 metri pătraţi, trei dormitoare la parter, băi, precum şi o bucătărie şi un living la etaj, cu şemineu şi terasă, de unde poate fi admirată panorama Văii Dălghiaşului. Interioarele realizate cu materiale naturale din zonă îmbină luxul cu stilul minimalist.

Următoarele case de vacanţă vor fi construite la comanda clienţilor, care vor putea alege din patru modele cu suprafeţe între 92 mp şi 118 mp, la preţuri cuprinse între 167.500 euro si 285.000 euro cu TVA inclus, a spus Horia Halmagi, manager de vânzări.

Viitorii proprietari vor putea beneficia de servicii de pază, de întreţinere a locuinţelor, de deszăpezire, dar vor avea şi posibilitatea de a închiria vilele în perioadele în care nu le vor folosi, prin intermediul unui viitor centru de servicii turistice.

Horia Halmagi a menţionat că, în prima etapă, vor fi construite 20 de case, iar cei interesaţi îşi pot alege locurile preferate.

Proiectul „Valley 21” va fi realizat printr-un parteneriat public-privat cu Primăria Vama Buzăului, care asigură terenul de 68 de hectare, iar 90% din profit va reveni investitorilor.

Primarul comunei Vama Buzăului, Tiberiu Nicolae Chirilaş, a declarat că acest proiect, realizat cu consimţământul localnicilor, va fi intergrat în strategia de dezvoltare turistică a zonei.

El a amintit că în Vama Buzăului există o rezervaţie de zimbri cu 36 de exemplare, înfiinţată la sfârşitul anului 2008, care atrage foarte mulţi turişti şi care va fi extinsă pe viitor pe încă 80 de hectare de pădure, pentru ca animalele să poată trăi în semi-libertate. De asemenea, în apropierea localităţii există cascada Urlătoarea, un fenomen natural spectaculos, dar şi numeroase trasee turistice ce pot fi parcurse cu bicicletele.

Comuna numără la ora actuală circa 3.500 de locuitori, iar majoritatea trăiesc din creşterea animalelor, silvicultură şi mici afaceri private, însă obiectivul autorităţilor locale este ca pe viitor activitatea de bază să fie turismul.

„Suntem la început în ce priveşte turismul. Vrem să mergem încet, să nu ne grăbim, să nu dezvoltăm turismul de dragul de a-l dezvolta şi a constata apoi că am repetat greşeala făcută de alte localităţi (…) Vrem să dezvoltăm un turism liniştit, unde cel care vine să se relaxeze, să se simtă bine şi să petreacă mai multă vreme în natură, să asculte natura. De aceea vom fi atenţi şi la ce înseamnă dezvoltarea arhitecturală, nu vrem să apară pensiuni care nu au nimic în comun cu specificul zonei. (…) Chiar şi acest proiect, Valley 21, l-am acceptat şi am intrat în parteneriat cu condiţia să fie în acord cu mediul, să nu deranjeze din nici un punct de vedere localnicii, ba mai mult, să îi ajute şi să promoveze această viaţă pastorală care se desfăşoară la Vama Buzăului”, a spus Chirilaş. AGERPRES