Valeriu Zgonea: “România ar putea fi cea mai importantă ţară din Europa în domeniul agriculturii”

zgonea_degetPreşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, consideră că România ar putea deveni cea mai importantă ţară din Europa în domeniul agriculturii şi că, în 2015, ţara noastră se poate declara un lider european în termeni de creştere economică.

“România sprijină dezvoltarea şi diversificarea cooperării economice, mai ales în ce priveşte industria energiei, agricultura şi sectorul bancar. România are un mare potenţial în ce priveşte sursele de energie regenerabilă, aşa că am putea fi cea mai importantă ţară din Europa în domeniul agriculturii. (…) Anul 2014 a reprezentat un moment de stabilitate şi de creştere economică pentru România, fapt care s-a datorat, în principal, măsurilor adoptate la nivel guvernamental, coroborat cu dezbaterile parlamentare. Am făcut ceea ce trebuia să fie făcut şi rezultatele au început să fie vizibile. Astfel, în 2015, putem afirma că suntem un lider european în termen de creştere”, a declarat Zgonea, de Ziua României la Expo Milano 2015, sărbătorită odată cu celebrarea Zilei Imnului Naţional.

El a explicat că această creştere economică s-a putut traduce atât “în investiţii majore şi în creşterea exporturilor”, cât şi în capacitatea ţării noastre de a crea locuri de muncă performante şi, “ca efect, România urcă în clasamentele mondiale privind competitivitatea economică”. “Parlamentul României este interesat în a asigura un cadru stabil şi transparent pentru adoptarea legilor cu impact asupra creşterii economice şi în a urmări îndeaproape strategia de dezvoltare sustenabilă a UE, reînnoită cu trei capitole – mediu, societate şi economie. Dar dezvoltarea necesită instrumente adecvate. (…) Sunt convins că a gândi economia, societatea şi mediul ca domeniu unitar este în beneficiul nostru şi al generaţiilor viitoare şi constituie un obiectiv prioritar pentru ţara noastră”, a mai spus Zgonea, care s-a declarat un susţinător al ideii unui sector privat mai activ.

În ce priveşte relaţiile României cu Italia, Valeriu Zgonea a afirmat că, în opinia sa, cele două ţări “sunt parteneri ideali şi complementari” şi că relaţia lor se bazează pe “o colaborare foarte puternică, atât la nivel politic, economic, cât şi cultural”. “Există un mare potenţial în a continua să îmbunătăţim lunga şi bogata noastră colaborare – anul trecut am celebrat 135 de ani de relaţii diplomatice bilaterale. Italia este unul dintre cei mai importanţi parteneri economici ai României”, a subliniat acesta.

Ministrul adjunct al Politicilor Agricole, Alimentare şi Pădurilor din Italia, Andrea Olivero, a adăugat că domeniul agro-business este un alt aspect important al relaţiei dintre Italia şi România, acest domeniu reprezentând, în opinia sa, şi “un răspuns strategic pentru economia României, luând în considerare calitatea solului”. “România are potenţialul de a deveni cea mai importantă ţară din UE în domeniul agro-business pentru că este în centrul schimburilor europene şi extra-europene. Acest potenţial face ca prezenţa României la Expo Milano să fie foarte importantă şi justifică rolul pe care România îl poate juca în dezvoltarea completă şi sustenabilă a culturii agricole, fiindcă a hrăni planeta este provocarea cu care se confruntă omenirea în prezent. A hrăni planeta înseamnă a asigura dreptul la hrană şi la apă pentru toţi oamenii, dar şi faptul că trebuie să dăm înapoi viitoarelor generaţii energia vieţii pe care o luăm zi după zi de la planetă, o energie pe care nu ar trebui doar să o consumăm, fiindcă vom distruge planeta”, a mai spus Olivero. AGERPRES