Deseurile de echipamente electrice (DEEE) si bateriile uzate (DBA) trebuie sa fie reciclate corect si constant, de cat mai multa lume. Pentru protectia mediului inconjurator, dar si pentru ca ne-am asumat niste promisiuni fata de comunitatea europeana. Valentin Negoita, presedinte al organizatiei Ecotic, vorbeste despre aceasta misiune de a atinge tintele nationale de colectare, dar si despre reciclarea la romani, in general.

“In 2017, Romania are de atins o tinta de 45%, urmand sa creasca progresiv pana la 65% in 2021. ECOTIC a contribuit in cei 11 ani de activitate cu peste 100.000 de tone de deseuri electrice gestionate. Toate activitatile organizatiei (colectare, tratare, reciclare, valorificare si constientizare) sunt sustinute prin Timbrul Verde finantat de catre producatorii de echipamente electrice. Iar printre proiectele importante desfasurate pana acum se numara Centrul Muncipal de Colectare Iasi, un proiect finantat din fonduri norvegiene, si Caravana ECOTIC, care este un muzeu mobil al deseurilor electrice, aflat, vreme de 3 ani, intr-un tur al oraselor Romaniei”, spune Valentin Negoita.

 

Aparitia ECOTIC

In aprilie 2006, reprezentantii IT&C din Romania, reuniti sub umbrela APDETIC (Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor), decid infiintarea Asociatiei ECOTIC.

Infiintarea s-a facut in vederea indeplinirii responsabilitatii acestora cu privire la managementul deseurilor electrice conform Directivei Europene DEEE. Odata cu intrarea Romaniei in UE, ne-am asumat si obligatii/tinte in ceea ce priveste managementul deseurilor de echipamente electrice.

In 2017, Romania are de atins o tinta de 45%, urmand sa creasca progresiv pana la 65% in 2021. ECOTIC a contribuit in cei 11 ani de activitate cu peste 100.000 de tone de deseuri electrice gestionate.

https://www.facebook.com/293831390706387/videos/622828914473298/

 

Echipa

Din echipa ECOTIC fac parte oameni dedicati si implicati in acest domeniu care isi aduc contributia zilnic in ceea ce numim managementul deseurilor. Suntem specialisti fiecare dintre noi in aria noastra de expertiza si asta ne ajuta sa consolidam o echipa cu abilitati complexe.

 

Contributia fiecaruia

Resursa principala de care avem nevoie pentru a contribui la tinta nationala de colectare sunt deseurile de echipamente electrice; fara acestea nu putem indeplini tintele nationale si, implicit, pe cele ale producatorilor.

Contributia fiecaruia dintre noi este esentiala, prin simplul gest de a nu arunca la intamplare aceste tipuri de deseuri reciclabile. In primul rand, pentru protectia mediului inconjurator, iar in al doilea, luand in considerare resursa valoaroasa pe care o pot constitui materialele reciclate.

Activitatile de colectare, tratare, reciclare, valorificare si constientizare ale ECOTIC sunt sustinute prin Timbrul Verde finantat de catre producatorii de echipamente electrice.

 

 

Reciclarea din Romania

Romanii sunt familiarizati cu conceptul de reciclare pe care o asociaza de cele mai multe ori cu protectia mediului, insa din pacate cam aici se opresc. Sunt putini cei care si actioneaza si vad colectarea separata ca pe o necesitate si fac un obicei din asta.

In acest moment avem 7% grad de reciclare din totalul deseurilor generate si pentru cresterea acestuia avem nevoie de implicarea tuturor actorilor din piata, precum si de infrastructura si constientizare.

 

Cele mai importante proiecte

Am desfasurat o arie larga de proiecte, dar vom mentiona doua care au avut cel mai mare impact la nivelul comunitatilor.

Primul este Centrul Muncipal de Colectare Iasi, un proiect finantat din fonduri norvegiene in cadrul caruia am construit un centru la standarde europene menit sa primeasca de la cetatenii din Iasi toate tipurile de deseuri reciclabile: de la plastic, hartie, sticla, echipamente electrice, pana la textile, baterii.

Pe zi ce trece, tot mai multi cetateni vin si predau deseurile reciclabile la centru, ceea ce ne arata ca exista potential in acest sens.

Un alt proiect important pentru ECOTIC este Caravana ECOTIC, proiect finantat de catre UE prin programul LIFE. Caravana ECOTIC este un muzeu mobil al deseurilor electrice care timp de 3 ani a vizitat tara si a ajuns la peste 206 scoli, 85 000 de elevi, 40 de orase.

 

De rezolvat

Intregul domeniu al managementul deseurilor constituie o provocare, pornind de la colaborarea cu autoritatile nationale/locale pana la cea cu cetatenii.

Zilnic observam oameni mirati ca reciclarea se intampla in Romania. Dorim sa transmitem mesajul ca efortul cetatenilor de a colecta separat deseurile de echipamente electrice are o finalitate in reciclarea conforma a acestora.

Comunicarea

Ne adresam tuturor celor implicati in managementul deseurilor: companii, cetateni, autoritati, societate civila, operatori de salubritate.

Daca vorbim de cetateni, functioneaza mai ales campaniile de colectare ce ofera si o mica recompensa (tombola sau premiu instant).

 

Planuri pentru ECOTIC

Vom continua proiectele de constientizare si colectare. Si ne dorim sa extindem parteneriatele la nivel national si local in vederea colectarii deseurilor de echipamente electrice generate de populatie si, respectiv, crearii unei atitudini responsabile fata de mediu.