UNTRR anunță un protest național al transportatorilor pe 15 decembrie

camioaneUniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) organizează marți, 15 decembrie, de la ora 10.00, la București în Piața Constituției, un miting de protest împotriva triplării prețului RCA la autovehiculele comerciale și a lipsei de măsuri ale autoritățilo.

“Lipsa de măsuri ale autorităților față de această situație condamnă industria transporturilor rutiere din România la faliment, la mutarea activității în țări învecinate cu politici economice responsabile și implicit la reducerea Produsului Intern Brut”, avertizează UNTRR.

UNTRR consideră că o asigurare obligatorie prin lege nu trebuie să te oblige la faliment sau la imposibilitatea de a plăti valori RCA egale cu valoarea autovehiculului asigurat și că lipsa de autoritate și de reglementare a “autorității” din acest domeniu din ultimii 8 ani a adus piața RCA în pragul colapsului.

“UNTRR cheamă la protest toți transportatorii pentru a cere Guvernului, Parlamentului României și Autorității de Supraveghere Financiară o implicare activă și responsabilă pentru rezolvarea pe termen scurt, mediu și lung a situației costurilor cu asigurările RCA care au înregistrat un ritm de creștere cu 100% anual, urmând ca în 5 ani costul RCA să egaleze prețul unui camion nou de 96.000 Euro. Imposibilitatea firmelor de transport de a plăti aceste sume astronomice pentru RCA va conduce la falimentul firmelor mici de transport rutier și la mutarea în alte țări a firmelor medii și mari de transport rutier din România, iar cei care supraviețuiesc captivi în sistemul obligatoriu de asigurări RCA/carte verde din România vor ajunge să plătească peste 1000 de Euro pentru un Logan. Veniți alături de transportatori acum, deoarece azi ne omoară pe noi, însă mâine pe voi!”, a declarat Radu Dinescu, Secretar General UNTRR.

UNTRR a inițiat un dialog cu autoritatea care gestionează în prezent acest domeniu – ASF și cu firme de asigurări în vederea identificării riscurilor care generează cele mai semnificative costuri în RCA/carte verde și care ar putea fi reduse prin acțiuni comune de stimulare a reducerii acestora – detalii pe www.untrr.ro . “Din păcate în urma acestor discuții nu a rezultat nicio acțiune concretă care să poată oferi șansa obținerii unor rezultate diferite pe termen mediu și lung, cu atât mai puțin pe termen scurt și imediat”, se mai precizează în comunicat.