Industria de asigurări a contribuit cu peste 2,8 miliarde lei la economia naţională, din care 1,3 miliarde lei impact direct al valorii adăugate create, fiind un pilon important pentru economia românească, susţine Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).
Potrivit unui comunicat al UNSAR, aceasta este principala concluzie a celui mai recent studiu realizat de grupul de consultanţi independenţi MIR Research, la cererea Uniunii. Studiul analizează impactul economic al industriei asigurărilor din România.
Conform aceluiaşi studiu, contribuţia industriei la bugetul de stat a depăşit 1,5 miliarde lei, din care peste 730 milioane lei impact direct şi peste 200 milioane lei taxe specifice sectorului asigurărilor – sume care au fost plătite către buget.
În acelaşi timp, asigurătorii din România continuă să fie un angajator important, prin cei peste 8.000 de angajaţi în cadrul companiilor de asigurare, cât şi prin susţinerea în plus a alte peste 9.000 de locuri de muncă în diverse sectoare ale economiei naţionale. Aşadar, fiecare angajat din industria de asigurări a susţinut mai mult de încă un loc de muncă suplimentar în economia statului.
Un alt aspect care reiese din studiu arată că 60% dintre salariaţii din sectorul asigurărilor sunt femei, un procent care depăşeşte media naţională de 48%, relevând rolul important pe care îl au companiile de asigurare în promovarea egalităţii de şanse.
„Industria de asigurări joacă un rol vital în susţinerea şi dezvoltarea economiei româneşti. Studiul realizat subliniază creşterea şi impactul semnificativ al acestui sector în ecosistemul economic şi social naţional, evidenţiind contribuţia sa la bugetul de stat, promovarea egalităţii de şanse în rândul angajaţilor şi rolul său în susţinerea dezvoltării şi stabilităţii într-un mediu caracterizat de impredictibilitate”, spun consultanţii independenţi MIR Research.
Prin activitatea lor, companiile de asigurări stimulează activitatea economică la nivel naţional, inclusiv prin susţinerea şi stimularea activităţii economice ale altor parteneri comerciali chiar şi prin generarea de noi locuri de muncă sau sprijinirea altor locuri de muncă din alte sectoare economice – toate traducându-se prin venituri la bugetul de stat.
„Rezultatele studiului evidenţiază importanţa industriei de asigurări ca pilon al economiei noastre, arătând contribuţia semnificativă la dezvoltarea economiei şi a societăţii româneşti. Totodată, prin plata unor despăgubiri importante, de aproape 5 milioane euro în fiecare zi calendaristică, asigurătorii din România vin în sprijinul oamenilor şi companiilor, ajutându-i să treacă peste momente dificile”, declară reprezentanţii UNSAR.
În considerarea rolului esenţial pe care îl au asigurările pentru protecţia oferită în cazul situaţiilor nefericite, UNSAR a lansat #faraUNDO, o campanie de educaţie financiară inspirată de comportamentul noilor generaţii, menită să contribuie la creşterea nivelului de educaţie financiară a tinerilor.
Potrivit UNSAR, cu toţii ne dorim ca situaţiile neprevăzute să poată fi gestionate cât mai simplu şi mai repede, printr-o simplă apăsare a unui „buton magic”. Însă, realitatea nu este un joc. În aceste condiţii UNSAR menţionează că este important să înţelegem care sunt cele mai potrivite soluţii prin care ne putem proteja financiar, pentru a face faţă cât mai bine provocărilor. AGERPRES