Universitatea Bucureşti şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca se regăsesc în clasamentul Center for World University

Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca se regăsesc în clasamentul Center for World University, alcătuit în urma evaluării mai multor instituţii de învăţământ.

Astfel, România are două instituţii de învăţământ superior în topul primelor 1.000 de universităţi din întreaga lume, conform clasamentului realizat de Center for World University Rankings în 2015, în urma evaluării a peste 25.000 de universităţi.

Universitatea din Bucureşti s-a clasat pe locul 986, iar Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca pe locul 987, ambele cu acelaşi punctaj: 44,04 puncte, ceea ce le poziţionează în primele 4% dintre universităţi la nivel mondial.

Center for World University Rankings utilizează în analiză opt criterii, cele mai importante fiind calitatea educaţiei, gradul de ocupare a forţei de muncă după absolvire şi calitatea personalului didactic (mediului academic), fiecare dintre acestea cu o pondere de 25 de procente.

La capitolul “calitatea educaţiei”, UB se află pe locul 237, iar UBB pe locul 367, în cazul “calităţii mediului academic” ambele se situează pe poziţia 218, iar la gradul de angajare a absolvenţilor cele două universităţi sunt pe locul 567 în lume.

Topul este condus de trei universităţi din SUA: Universitatea Harvard, Stanford University şi Massachusetts Institute of Technology. Acestea sunt urmate de două universităţi din Marea Britanie – Cambridge şi Oxford. De altfel, SUA are 15 din primele 20 instituţii de învăţământ superior din lume, Marea Britanie şi Japonia câte două, iar Elveţia una.

Totodată, dintre cele 1.000 de universităţi prezente în acest clasament mai bine de o pătrime (229) sunt din SUA, China are 83, Japonia – 74, Marea Britanie – 65, Germania – 55, Franţa – 49. AGERPRES