Unifarm: Timpul este unul dintre cele trei elemente de care ţinem cont la încheierea unei tranzacţii

Reprezentanţii Companiei Naţionale Unifarm S.A. au precizat că “timpul, calitatea şi preţul” sunt elementele principale de care se ţine cont la încheierea unei tranzacţii, iar plata avansurilor trebuie să aibă în vedere aceşti factori.

“În ultima perioadă, pe fondul extinderii epidemiei de coronavirus, multe firme şi-au arătat disponibilitatea de a îşi schimba profilul pentru a importa echipamente de protecţie medicală, susţinând că au relaţii cu producători sau exportatori din ţări precum Turcia, China sau Coreea de Sud. Cei mai mulţi au cerut încheierea unor contracte cadru în baza cărora să obţină actele necesare exportului, dar şi plăţi în avans. (…) Timpul este, de altfel, unul dintre cele trei elemente de care ţinem cont la încheierea unei tranzacţii (am spune factor primordial), în această perioadă când toate regulile pieţei sunt date peste cap. Celelalte două sunt calitatea şi preţul. Plata avansurilor trebuie şi ea să ţină cont de aceşti factori, în condiţiile în care foarte multe firme susţin acum că au legături cu producători de astfel de produse, dar bonitatea acestor importatori pe piaţa de medicamente şi dispozitive medicale nu este cunoscută, pentru simplul fapt că ei nu au acţionat niciodată pe această piaţă”, afirmă reprezentanţii companiei într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, compania afirmă că a încheiat mai multe contracte de furnizare şi estimează că acestea vor acoperi într-o perioadă scurtă de timp necesarul ţării, având în vedere şi faptul că Unifarm nu este singura instituţie care acţionează pe piaţă în numele statului român.

“Companiei Naţionale Unifarm S.A. i s-a încredinţat de către statul român în data de 16.03.2020 un fond pentru a ajuta la asigurarea necesarului pentru situaţia de urgenţă şi nu o putem irosi pe avansuri pentru importuri pentru care nu avem control, în speranţa că vom recupera aceşti bani. Recuperarea s-ar putea face peste intervale mari de timp, când starea de urgenţă se va fi încheiat şi beneficiarii noştri să nu le poată folosi când e mai mare nevoie de ele. Din acest fond, a fost necesar ca într-un timp foarte scurt să contractăm toate produsele necesare contracarării acestei ameninţări”, afirmă reprezentanţii companiei.

Unifarm aminteşte că în această perioadă “complicată” pentru piaţa medicamentelor şi dispozitivelor medicale s-a confruntat cu diverse situaţii, de la mărfuri sechestrate la graniţe, la refuzul unor state de a acorda licenţele de export, astfel încât preferă acele contracte cu firme care au deja mărfurile rezervate sau chiar în depozite, în locul celor care nu au deocamdată oferte ferme.

“Un alt element pe care dorim să îl aducem în atenţia presei este că mai multe organizaţii de stat sau private, precum şi diferite instituţii sanitare sau din administraţia locală, organizaţii umanitare cumpără produse medicale în această perioadă, fiecare având propriile criterii şi reguli la achiziţii, privind preţul, calitatea, timpul de furnizare a mărfurilor sau partenerii aleşi. În ultimul timp au apărut în presă informaţii despre diverse contracte în care CN Unifarm SA nu a fost parte”, se mai arată în comunicat. AGERPRES