UniCredit Bank a preluat pachetul de 45% din acțiuni deținut de omul de afaceri Ion Țiriac

tiriac_ionBank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, a anunțat, miercuri seară, că și-a majorat participația pe care o deține la divizia din România, UniCredit Țiriac Bank, de la 50,5% până la 95,6% din acțiuni, prin preluarea pachetului de 45% deținut de omul de afaceri Ion Țiriac.

Contractul convenit de Ion Țiriac cu Bank Austria, înainte ca banca austriacă să fie preluată de grupul italian UniCredit, prevedea posibilitatea vânzării pachetului de acțiuni până la mijlocul lui 2015.

UniCredit Bank Austria nu oferit informații cu privire la preț și nici nu a dat alte detalii ale tranzacției. “Finalizarea tranzacției este preconizată înainte de sfârșitul lunii iunie 2015. Părțile acordului au agreat să nu dezvăluie prețul de vânzare sau oricare alte detalii ale tranzacției. UniCredit Bank Austria ia în considerare formularea unei oferte acționarilor minoritari ai UniCredit Țiriac Bank pentru a le achiziționa acțiunile deținute”, se menționează într-un comunicat al UniCredit Țiriac Bank.

Carlo Vivaldi, vicepreședintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit și șeful Diviziei Europa Centrală și de Est a UniCredit Bank Austria, consideră că banca austriacă își va consolida poziția pe piața din România în urma acestei tranzacții. “Aș dori să-i mulțumesc lui Ion Țiriac și reprezentanților Țiriac Holding pentru colaborarea excelentă și pentru angajamentul arătat în ultimii ani. În urma achiziției de la Royal Bank of Scotland a portofoliilor de clienți de retail și corporate din România, continuăm acum să ne consolidăm și să ne extindem poziția pe piața din România prin această tranzacție”, a precizat Carlo Vivaldi.

UniCredit își desfășoară activitatea în regiunea CEE în mare parte prin intermediul filialei austriece Bank Austria. Grupul este prezent în 14 țări din CEE: Azerbaidjan, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina și Ungaria. La acestea se adaugă o serie de companii de leasing din țările baltice. În 2014, grupul UniCredit a realizat un profit net de două miliarde de euro, comparativ cu pierderile record de 13,96 miliarde de euro înregistrate în 2013. AGERPRES