Una din zece companii din România este deţinută de cupluri

Din cele 1,4 milioane de companii înregistrate în România, 9% sunt deţinute de cupluri şi au o cifră medie de afaceri de 659.000 de lei, potrivit unui studiu Creditinfo, companie specializată în furnizarea produselor şi serviciilor de management al riscului comercial.

Din cele peste 1,4 milioane de companii înregistrate în România, peste 121.000 sunt deţinute de persoane de sex opus, care au acelaşi nume şi o diferenţă de vârstă de maximum 10 ani, conform studiului.

Media angajaţilor este de 3,7 pentru fiecare dintre aceste companii, iar domeniul de activitate preferat de cuplurile care fac afaceri împreună este comerţul, în special vânzarea de produse alimentare, băuturi şi tutun, respectiv lucrările de construcţie a cladirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale.

În general, companiile deţinute de cupluri reprezintă principala sursă de venit a acelor familii, comparativ cu companiile unde doar un membru al familiei este implicat în afaceri, caz în care sursele de venit sunt diversificate.

„În afacerile de familie exista o tendinţă mai accentuată de a păstra o activitatea mai restrânsă, direct proporţională cu controlul direct asupra acesteia”, a declarat directorul general al Creditinfo, Aurimas Kacinskas.

Business-urile de cuplu din domeniul comerţului cu produse alimentare, băuturi şi tutun înseamnă 14.486 unitati (11,8% din totalul afacerilor deţinute de cupluri), au o cifră de afaceri cumulată de 4,9 miliarde lei, oferă locuri de muncă pentru 26.570 de angajati şi generează profituri cumulate de peste 199 milioane lei.

Cele mai bune rezultate financiare în 2015 ale companiilor deţinute de cupluri le au cele înregistrate în judeţele Ialomiţa, Galaţi şi Satu-Mare. Astfel, profitul mediu realizat de o companie deţinută de cupluri din judeţul Ialomiţa este, în medie, de peste 90.000 lei. La polul opus se află companiile deţinute de cupluri din judeţul Caraş-Severin, cu un profit mediu de doar 25.000 de lei.