Un român din cinci plănuiește să cumpere o locuință

cheie casaPotențialul pieței rezidențiale autohtone, reflectat concret în cererea de locuințe, s-a intensificat, iar 40,1% dintre români au declarat, la sfârșitul anului 2015, că intenționează să realizeze o tranzacție pe piața imobiliară, în creștere cu 4,2% față de nivelul consemnat în 2014 (35,9%), relevă un studiu de piață realizat de portalul www.imobiliare.ro

Avansul a fost generat aproape exclusiv de creșterea interesului pentru achiziția de proprietăți imobiliare, în vreme ce segmentul de închirieri a rămas relativ stabil.

“În raport cu anii trecuți, conform unui studiu realizat de Imobiliare.ro, crește ponderea celor care au o nevoie imobiliară imediată și care vor să o soluționeze în mai puțin de o lună. Aproape 41% dintre cei interesați să cumpere au deja o locuință. Prețul rămâne cel mai important criteriu de alegere a proprietății, în timp ce vechimea imobilului contează pentru 21,4% dintre respondenți. Mediul online își consolidează rolul ca sursă principală de informare, chiar dacă rețelele sociale nu capitalizează deocamdată la acest capitol”, spune Adrian Erimescu, directorul general Imobiliare.ro.

Dintre cei care au recunoscut că au o nevoie imobiliară activă, mai mult de jumătate, respectiv 55,2%, își doresc să cumpere o locuință, în timp ce 23,2% au nevoie să vândă. Pe de altă parte, 11% dintre respondenți vor să dea o proprietate în chirie, restul de 10,6% fiind interesați să ia în chirie.

În ceea ce privește timpul alocat pentru încheierea unei tranzacții, 43,5% așteaptă să-și rezolve problema imobiliară într-un interval mai mare de șase luni. La polul opus, 19,7% vor o tranzacție imobiliară urgentă, pe care sunt nevoiți să o realizeze în mai puțin de o lună.

Dintre potențialii cumpărători, 38,3% s-ar afla la achiziția primei lor locuințe, în timp ce 40,7% au deja o casă, dar își doresc una nouă. Restul de 21% ar vrea să cumpere un imobil pentru a-l închiria. Aproape 40% dintre respondenții din această categorie intenționează să facă plata cash pentru imobilul vizat, în timp ce aproximativ 60% declară că vor contracta un credit bancar.

În locuințele ce urmează a fi achiziționate vor locui cu precădere cupluri sau familii tinere, formate din două (46,5% din cazuri) sau trei persoane (26,6%). Doar 11,8% dintre cei intervievați urmează să locuiască singuri în imobilul cumpărat, iar 10,5% au patru sau mai mulți membri în familie.

Prețul este în continuare factorul cu cea mai mare greutate în decizia potențialilor cumpărători, fiind luat în calcul de 76,9% dintre aceștia. Pe locul al doilea se situează zona (53,7%), urmată de confortul imobilului (36,6%), de apropierea de utilități (33,7%) și de vechimea imobilului (21,4%).

Mediul online rămâne cea mai importantă sursă de informare, urmat de recomandările cunoștințelor și prietenilor. 25,6% dintre respondenți consideră că agențiile imobiliare reprezintă o sursă importantă de informare. Site-urile imobiliare reprezintă sursa de informare în care românii au cea mai mare încredere (50,5%), urmate de recomandările cunoștințelor și prietenilor (44,5%) și agențiile imobiliare (37,7%). AGERPRES