Cluj-Napoca se transformă pentru 10 zile în capitala tehnologiilor inovatoare, la cea de-a X-a ediţie a Cluj Innovation Days, evenimentul fanion al Asociaţiei Cluj IT Cluster.
Potrivit organizatorilor, conferinţa are loc între 17 şi 27 octombrie şi îşi propune să evidenţieze creşterea şi provocările industriei IT româneşti, punând totodată bazele pentru viitorii zece ani de dezvoltare durabilă a celui mai dinamic domeniu economic românesc.
Sub motto-ul The Power of 1 | 0, care subliniază importanţa tehnologiilor digitale ca bază a tuturor marilor inovaţii ce duc lumea înainte, Cluj Innovation Days va beneficia de prezenţa unor personalităţi reprezentative din ţară şi străinătate, factori de decizie şi experţi în domeniu.
Printre vorbitorii din cadrul evenimentului se numără Laszlo Borbely, consilier de stat la Cabinetul prim-ministrului, şi coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Sabin Sărmaş, preşedintele Comisiei IT&C din cadrul Camerei Deputaţilor, Emil Boc, primarul Municipiului Cluj-Napoca, Daniel David, rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, şi Daniela Rus, director al Laboratorului de Informatică şi Inteligenţă Artificială al MIT.
Cluj Innovation Days va prilejui şi lansarea Geiger, un proiect internaţional Orizont 2020 care pune la dispoziţia întreprinderilor mici din toate domeniile de activitate, care nu au neapărat cunoştinţe de tehnologie, un set de instrumente uşor de folosit şi accesibile care să le sprijine în abordarea riscurilor cibernetice. Odată cu noua aplicaţie lansată, orice IMM poate începe să îşi îmbunătăţească securitatea cibernetică, se precizează în comunicat.
„Securitatea cibernetică nu este simplă, dar măsurile simple pot face toată diferenţa – odată ce ştii că acestea sunt măsurile pe care trebuie să le iei! Geiger ajută întreprinderile mici să îşi înţeleagă riscurile şi să aleagă cele mai bune instrumente şi acţiuni pentru a rămâne protejate. Conştientizarea şi responsabilizarea tuturor celor implicaţi în mica afacere sunt esenţiale, iar acest lucru este ceea ce oferă Geiger”, a precizat Samuel Fricker, profesor la FHNW, Elveţia, şi coordonator al proiectului Geiger.
Aplicaţia Geiger le va permite utilizatorilor să îşi evalueze cu uşurinţă nivelul de securitate cibernetică, să cunoască cele mai mari ameninţări, să selecteze instrumente şi acţiuni optime, dar şi să se conecteze cu experţi (Security Defenders) care îi vor sprijini în efortul către o securitate cibernetică robustă.
„Microîntreprinderile şi întreprinderile mici constituie aproape 99% din totalul întreprinderilor europene. Cu toate acestea, ele reprezintă un grup neglijat atunci când vine vorba de securitatea cibernetică – majoritatea soluţiilor oferite sunt concepute pentru companiile care dispun de expertiză internă în domeniul securităţii cibernetice sau de resurse pentru a investi în aceasta. În aceste vremuri de război hibrid şi de creştere a numărului de atacuri cibernetice, este esenţial pentru economia europeană ca fiecare întreprindere să fie protejată. Securitatea cibernetică este una dintre priorităţile puternice de pe agenda UE şi a statelor membre, dar aducerea ei la îndemâna tuturor este o provocare enormă. Geiger este dezvoltat în acest sens, pentru a fi accesibil oricui, indiferent de nivelul său de competenţă – pentru a invita la bord chiar şi cele mai mici şi mai puţin calificate întreprinderi din domeniul IT”, a afirmat Stelian Brad, preşedinte Cluj IT Cluster.
Versiunea beta a Geiger este disponibilă pentru Android şi în curând va fi şi pentru Windows şi iOS. Aplicaţia poate fi descărcată gratuit de pe www.cyber-geiger.eu. Evenimentul de lansare al aplicaţiei va avea loc în 20 octombrie. AGERPRES