pirtea_marilenActualul rector al Universităţii de Vest Timişoara (UVT), prof. univ. dr. Marilen Pirtea, a fost reales în funcţie pentru un nou mandat de către Senatul UVT. Acesta a anunţat că, pentru instituţia academică pe care o conduce, vor urma proiecte de anvergură şi a apreciat că rezultatul realegerii sale ca rector este o confirmare a muncii personale şi a echipei de management.

„Le-am propus colegilor un nou mandat pentru a duce la capăt proiecte în desfăşurare şi pentru a implementa altele noi, cu impact asupra infrastructurii UVT, a mediului în care ne desfăşurăm activitatea. Vom continua creşterea calităţii procesului educaţional şi a resurselor umane. Universitatea se află pe o poziţie onorabilă în rândul instituţiilor de învăţământ superior europene (…), astfel că vom continua procesul de internaţionalizare, de aliniere la standarde înalte în educaţie şi cercetare. În prezent, instituţia este foarte bine ancorată în realităţile mediului educaţional european şi ne propunem o dezvoltare continuă în acest sector”, a arătat Marilen Pirtea.

Printre strategiile ce vor fi implementate în perioada următoare, rectorul UVT menţionează creşterea numărului de programe comune cu universităţi din alte ţări şi de programe cu diplomă dublă. „Parteneriatele cu universităţile de renume de peste graniţă se vor axa pe crearea de programe de studiu comune, îmbogăţind considerabil experienţa studenţilor noştri, dar şi pentru atragerea de tineri din alte ţări. Pe acelaşi segment, vom lucra la atragerea de cercetători din străinătate, doctoranzi, prin implementarea de linii doctorale în cotutelă. Avem în lucru şi un program de prevenire a abandonului şcolar, printr-un sistem de atenţionare timpurie”, a menţionat prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

UVT are, de asemenea, în vedere iniţierea unui proiect în parteneriat cu autorităţile locale, sub titulatura de ‘Timişoara-oraş universitar’, urmărindu-se identificarea şi mobilizarea capacităţii de cazare disponibilă în sistemul preuniversitar, pentru tinerii din alte localităţi care doresc să studieze la UVT. De asemenea, împreună cu autorităţile timişorene, se doreşte şi implementarea unei măsuri prin care tinerii absolvenţi de Bacalaureat, fără posibilităţi financiare, să poată studia în Timişoara.

UVT îşi propune şi lărgirea ofertei de cursuri în domeniul educaţie pe tot parcursul vieţii, prin crearea de programe specifice pentru vârsta a treia, dar se are în vedere şi demararea unui proiect de anvergură, „Sustainable Lifestyle in Timişoara”, care să trateze într-o manieră interdisciplinară, prin contribuţia tuturor facultăţilor din UVT, problema sustenabilităţii mediului în Timişoara. „Put in Practice” este un alt proiect prin care se urmăreşte crearea celei mai mari reţele de locuri de practică din Timişoara şi din vestul ţării pentru studenţi şi masteranzi.

În aprilie 2016, UVT va transforma oraşul în capitala diasporei ştiinţifice româneşti, prin evenimentul „Diaspora în cercetarea ştiinţifică şi învăţământul superior din România”. AGERPRES