Antreprenorul Cristian Pandel, fondatorul Memento Group, din care face parte şi Christian Tour, împreună cu Lucian Aldescu, fondatorul firmei de curierat Pegasus şi fost CEO la DPD România, au lansat un nou jucător pe piaţa de curierat, Memex, dedicat livrărilor de colete mici.

Noua firmă de coletărie rapidă va prelua pachete de maxim 5 kg şi se adresează atât clienţilor business, cât şi celor direcţi. „Efectele pandemiei de coronavirus se vor resimţi pe termen lung ȋn activitatea din turism, şi asta nu doar ȋn România ci la nivel global”, spune Cristian Pandel.

Piaţa de curierat rapid din România se află ȋntr-o continuă expansiune ȋn ultima decadă, alimentată fiind de creşterea accelerată a segmentului e-commerce şi sporirea numărului de afaceri care şi-au mutat mare parte din activităţi ȋn online. Acest avânt fiind accelerat ȋn perioada scursă de la izbucnirea epidemiei de Covid-19, pe fondul modificării comportamentului de shopping al românilor, tot mai mulţi dintre aceştia apelând la magazine online, după cum o indică cele mai recente date statistice.

În acest nou context, companiile de curierat din întreaga lume intentionează să se extindă, pentru a face faţă cererii în creştere din partea consumatorilor, să-şi extindă capacităţile de livrare şi să-şi modernizeze infrastructura reţelelor.

„Memex are avantajul de a porni fără „balastul” pe care îl au companiile consacrate din România: logistica greoaie şi costisitoare, reţeaua de distribuţie rigidă, flote învechite şi greu de întreţinut”, spune Lucian Aldescu, Managing Partner şi CEO Memex.

Memex are o flotă de maşini electrice şi are în plan inclusiv livrarea cu drone sau plata cu Bitcoin, inspirându-se din modeluri de business din SUA.

Pe termen mediu, compania estimează o investiţie de 2 milioane de euro ȋn sistemele informatice necesare gestionării şi organizării serviciului de curierat şi în resursa umană, respectiv reţeaua de distribuţie. Ȋn ceea ce priveşte dezvoltarea capacităţii logistice şi extinderea reţelei, este planificată deschiderea a circa 600 noi puncte de colectare şi livrare ȋn ȋntreaga ţară, până la finele anului 2021.