„Umanocrația: Creează organizații minunate precum oamenii din cadrul lor” de Gary Hamel și Michele Zanini este o analiză exhaustivă care scoate în evidență disfuncționalitățile birocrației și evidențiază beneficiile unui nou mod de organizare în cadrul organizațiilor care ar face ca munca să nu mai fie percepută de angajați ca fiind doar… muncă. Mai exact, „Umanocrația” prezintă un plan detaliat pentru a putea transforma toate locurile de muncă în unele mai bune și pentru a înlocui birocrația cu ceva mai bun, în care ierarhiile nu mai sunt atât de importante, iar oamenii își pot valorifica la maximum creativitatea și spiritul inovativ, simțindu-se mai atașați ca niciodată de organizația din care fac parte.

„Umanocrația” a fost numită de Revista Forbes una dintre „Cele mai bune 10 cărți de business ale anului 2021” și una dintre „Cele mai bune cărți de tehnologie ale anului 2020”. Financial Times a numit-o una dintre „Cele mai bune cărți ale anului 2020”. Revista Inc. a numit-o una dintre cele 16 noi cărți de afaceri pe care trebuie să le citești în 2020. 

Umanocrația vorbește despre un nou mod de a munci care presupune ca:

• Organizațiile să fie mai puțin monolitice;

• Oamenii să își conceapă singuri propriul job și să aibă curajul să-și folosească judecata în orice situație;

• Echipele să își stabilească propriile obiective și să își definească propriile metode;

• Colegii de serviciu să fie mai degrabă o familie decât niște simpli colegi;

• Fiecare dintre noi să poată contribui la structurarea strategiei și direcției organizației pentru care muncim;

• Influența și salariul să fie dictate de abilitățile individuale ale fiecăruia și nu de poziția ocupată.

Oricât ar părea de ireal acest mod de organizare în societatea zilelor noastre, firma Buurtzorg din Olanda, fondată de Jos de Blok, un furnizor prestigios de servicii de sănătate, demonstrează nu numai faptul că organizațiile pot funcționa și așa, dar chiar mai mult decât atât, ne arată că astfel, organizațiile pot funcționa chiar mai bine decât într-o formă de organizare tradițională.