egipt_turistiÎn pofida amenințărilor teroriste, turismul mondial a înregistrat anul trecut un număr record de 1,184 miliarde de turiști internaționali, în creștere cu 4,4% sau 50 de milioane de persoane comparativ cu precedentul record care data din 2014, a anunțat Organizația Mondială a Turismului (UNWTO).

Secretarul general al UNWTO, Taleb Rifai, a arătat că 2015 este al șaselea an consecutiv în care turismul internațional continuă să crească peste trendul pe termen lung prognozat de UNWTO în perioada 2010-2020 (3,8%).

Potrivit ultimului barometru privind turismul mondial, numărul turiștilor internaționali care au vizitat Europa, Asia-Pacific și continentul american a crescut cu 5% în toate cele trei cazuri, în schimb a scăzut cu 8% în Africa de Nord, unde țări precum Tunisia au fost afectate de atentatele împotriva zonelor turistice.

„Rezultatele pe 2015 au fost influențate de ratele de schimb, prețul în scădere al petrolului și crizele din numeroase locuri ale plantei”, se arată într-un comunicat al OMT. O serie de atentate au afectat în 2015 o serie de importante destinații turistice mondiale precum Tunisia, Egiptul și Turcia. „Ne confruntăm în prezent cu o amenințare mondială”, a recunoscut secretarul general al OMT, Taleb Rifai, care a făcut totuși un apel către turiști să nu renunțe să călătorească de teama atentatelor iar către state să adopte toate măsurile necesare pentru a asigura o securitate maximă.

Pentru acest an, OMT se așteaptă la o nouă creștere de 4% a sosirilor de turiști internaționali la nivel mondial. AGERPRES