Turismul din Deltă este susţinut în mod special de investitori din alte judeţe

Peste 50% din pensiunile autorizate din Delta Dunării aparţin persoanelor din alte judeţe ale României, potrivit preşedintelui Asociaţiei Patronatului în Turism Delta Dunării (APTDD), Daniel Iluşcă.

“Sunt foarte mulţi milionari care şi-au deschis pensiuni în Deltă şi, pentru că le-a plăcut zona, au rămas aici, “prizonieri” ai Deltei. Şi-au format un mod de viaţă din traiul în Rezervaţie, alături de localnici. Nici nu mai contează dacă obţin profit sau pierd. Cu siguranţă, dacă vorbim per ansamblu, numărul pensiunilor autorizate şi cel al caselor de vacanţă care aparţin altor persoane decât localnicilor este mai mare decât cel al localnicilor”, a declarat preşedintele APTDD.

Iluşcă a menţionat faptul că localnicii au început activităţile de turism autorizat abia prin anii 2000-2003. “Atunci, am ţinut cursuri în 24 de localităţi din judeţ, am vizitat toate satele din Deltă şi erau doar câteva pensiuni. Cred că, în anii aceia, localnicii au înţeles că nu se poate trăi doar din pescuit. (…) Probabil că începutul a fost mai greu, dar, între timp, şi-au modernizat pensiunile şi şi-au luat practic viaţa în propriile mâini”, a mai spus liderul operatorilor tulceni în turism.

În timp ce unele localităţi din Deltă, precum Mahmudia, numără câteva zeci de pensiuni turistice autorizate, în altele, ca de exemplu Crişan, iniţiativele localnicilor pot fi numărate pe degetele de la mâini. “Avem mulţi investitori din alte localităţi din ţară în comuna Crişan şi sunt foarte puţini localnici implicaţi în turism. Sperăm ca, prin pescaturism, să-i încurajăm. Am început să înfiinţăm un Grup de Acţiune Locală şi vrem să-i ajutăm pe localnici să se dezvolte, pentru că, în mod normal, întrunesc condiţiile – soţul pescuieşte, iar soţia găteşte”, a declarat primarul comunei Crişan, Ilie Munteanu.

Potrivit Autorităţii Naţionale de Turism, în judeţul Tulcea există 324 de structuri de cazare clasificate, din care doar 130 oferă servicii clasificate de alimentaţie publică. Pescaturismul este o formă de ecoturism, responsabil faţă de mediu, în timpul unei plimbări de câteva ore pe canalele din Deltă, turiştii putând descoperi viaţa autentică dintr-un sat pescăresc. AGERPRES