Tudor Șt. Popa, președintele Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu, realizatorul newsletterului #Orașul și invitat special al dezbaterii profesionale EuroUrbanism din luna iunie, consideră că foarte multe proiecte publice și private din Sibiu nu beneficiază de un timp de proiectare suficient.
Acesta a mai remarcat în cadrul lucărilor derulate în Sibiu o atitudine pasivă a autorităților locale privind protejarea spațiului verde: „În anul 2020, Primăria Municipiului Sibiu, a început o lucrare de remodelare a cartierului în care locuiesc și am putut observa stadiul lucrării cu mare atenție. Vedeam cum mai pică câte un arbore, doar pentru a face loc unor parcări și asfaltului. În acest cartier există mai multe persoane implicate civic astfel că a venit natural să trimitem o scrisoare către primărie pentru a consulta proiectul”.
Președintele Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu colaborează constant cu autoritățile publice și a făcut posibile, astfel, câteva îmbunătățiri la proiectele ce au influență asupra locuirii.
Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu, continuare a Societății pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu
“Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu a fost înființată de un istoric, ca o continuare a Societății pentru Înfrumusețarea Orașului, care a fost creată prin anul 1880. Această societate istorică a infuențat foarte mult dezvoltarea orașului. Iubitori de istorie dar și oameni din mai multe domenii au înființat această Asociație, iar după doi ani am fost ales președinte. Pe parcursul timpului am schimbat traiectoria asociației, ghidând-o mai mult spre zona de arhitectură și urbanism.”
Implicarea sa a avut rezultate remarcabile pentru arhitectura exterioară a Sibiului: „După ce am văzut proiectul de remodelare a cartierului în care locuiesc, am trimis Primăriei câteva recomandări de îmbunătățire a acestuia, recomandări ce în mare parte au fost luate în considerare. Astfel s-a creat un precedent, care a fost bine-venit, pentru că după mai puțin de jumătate de an, s-a început reamenajarea unui bulevardului principal care face legătura între centrul orașului și Muzeul Satului. Aici, proiectantul a propus o lățire a drumului care impunea tăierea tuturor arborilor plantați în urmă cu 20 de ani. Și vorbim de peste 300 de arbori. Și de această dată am scris primăriei o scrisoare cu câteva recomandări de îmbunătățire a proiectului. În urma acestei inițiative, am reușit să salvăm sute de arbori, iar restul au fost transplantați în alte zone ale orașului. Foarte puțini au mai fost tăiați.”
Dezbaterea a scos în relief și temele abordate de invitatul special al ediției în newsletterul „Orașul”, dar și ceea ce-și propune să evidențieze cu acesta: „Temele sunt variate. În fiecare număr îmi propun să abordez o parte din proiectele primăriei, investiții publice și private. Sunt foarte mulți locuitori ai orașului care mi-au scris spunându-mi că nu își dădeau seama înainte cât de importantă este această latură a arhitecturii în oraș și cât de mult îi influențează.”
Mai departe, Tudor Șt. Popa ne-a exemplificat un subiect abordat în newsletter care a avut un impact destul de însemnat asupra comunității: „Un subiect interesant, care m-a surprins prin efectul său asupra publicului, a fost cel legat de buncăre. Toate clădirile de peste 500 de metri, prevăzute cu subsol, obligatoriu trebuie să aibă buncăr construit la subsol. Oamenii nu știau lucrurile acestea și s-a creat o discuție largă pe subiect, iar în Sibiu au început să apară anunțuri de vânzare de tipul ‘vând apartament la bloc prevăzut cu buncăr la subsol‘. Presa preia informațiile la aproape fiecare număr, ceea ce nu are decât să mă bucure.”
În încheierea intervenției sale, Tudor Șt. Popa a menționat faptul că a organizat, împreună cu Primăria Municipiului Sibiu, prima dezbatere profesională ce a avut ca subiect un proiect public, privind reamenajarea Parcului Sub Arini: „Primăria a fost foarte deschisă, imediat am stabilit detaliile și am reușit să organizăm această dezbatere. Ceea ce am făcut a fost să punem la aceeași masă proiectantul angajat de către Primărie, alături de alți specialiști -arhitecți, urbaniști, peisagiști, botaniști- și cu aparatul de conducere al Primăriei. Aceștia, alături de câțiva locuitori din zonă, au discutat 3 ore pe baza proiectului și acum așteptăm noua variantă care să țină cont de observațiile din cadrul dezbaterii.”
Dezbaterea video „Arhitectura Spațiilor Exterioare” face parte din programul de comunicare și interacțiuni directe din cadrul Comunității EuroUrbanism, dezvoltat de Oameni și Companii, cu sprijinul Wienerberger și Alumil, în calitate de parteneri.