Tribunalul Bucureşti a aprobat intrarea în faliment a societăţii Astra Asigurări

astra_asigurariTribunalul Bucureşti a admis, joi, cererea depusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) privind intrarea în faliment a societăţii Astra Asigurări. Consiliul ASF a solicitat, la finalul lunii august a acestui an, intrarea în faliment a societăţii Astra Asigurări şi a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a companiei, societatea aflându-se în administrare specială.

Conform legii, falimentul unei societăţi de asigurare este hotărât de către o instanţă judecătorească. Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) va efectua plăţile către creditorii de asigurări de la data rămânerii definitive a hotărârii privind deschiderea procedurii de faliment în limita plafonului legal (450.000 lei/creditor de asigurare).

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a încheiat procesul de transfer al dosarelor de daună, al contractelor de asigurare şi al bazelor de date de la Societatea de Asigurare-Reasigurare Astra SA, preluând, la data de 1 octombrie 2015, un număr de 57.210 de dosare de daună, inclusiv dosare de răscumpărare, şi 2.046.604 de contracte de asigurare în vigoare. Astfel, în România au fost preluate 1.826.483 de poliţe şi 51.566 de dosare daună, în Germania – 6.128 de poliţe şi 193 de dosare de daună, în Slovacia – 22.752 poliţe şi 642 dosare de daună; Ungaria – 191.241 poliţie şi 4.809 dosare daună.

Fondul de Garantare a Asiguraților intră în drepturi și poate face plăți doar după decizia finală a instanței, în ceea ce privește falimentul Astra Asigurări, astfel că din punctul de vedere al consumatorului final nu se vede un beneficiu imediat, a declarat șeful Direcției Protecția Consumatorilor din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Călin Rangu.

“Noi trebuie să așteptăm decizia definitivă. Din acel moment, Fondul de Garantare intră în drepturi și poate să facă plăți. Atât timp cât încă este contestabilă această fază, din punctul de vedere al consumatorului final nu se vede un beneficiu imediat pentru că, potrivit legii, numai dacă există decizie definitivă Fondul de Garantare poate intra în drepturi”, a menționat Călin Rangu.

Astra Asigurări este deţinută de The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider (99% din acţiuni), firme controlate de omul de afaceri Dan Adamescu. AGERPRES