În data de 18 noiembrie 2022 se marchează Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice și în întreaga Europă vor avea loc campanii integrate şi coerente cu privire la utilizarea raţională a antibioticelor. Tema European Antibiotic Awareness Day (EAAD) 2022 este: „Să prevenim împreună rezistența la antimicrobiene!”.

Aceasta solicită colaborarea între entitățile implicate în lupta împotriva rezistenței la antimicrobiene (AMR) și subliniază necesitatea prevenției. Același mesaj este promovat și de către OMS în cadrul Săptămânii Mondiale a Conștientizării Antimicrobiene (WAAW), 18-24 noiembrie 2022, o campanie globală sărbătorită anual pentru a îmbunătăți gradul de conștientizare și înțelegere a rezistenței antimicrobiene și pentru a încuraja cele mai bune practici în rândul publicului, părților interesate One Health și factorilor de decizie, care joacă un rol esențial în reducerea apariției și răspândirii în continuare a rezistenței antimicrobiene.

Compania Antibiotice se alătură acestei manifestări prin campania „Tratează antibioticele cu grijă pentru un viitor fără grijă!”, desfășurată în cadrul proiectului Antibioticele Mileniului III.

Campania va debuta pe 16 noiembrie 2022, cu un Workshop despre utilizarea corectă a antibioticelor organizat pentru studenții UMF din centrele universitare Iași și București.

  • Iași –Aula UMF „George Emil Palade”, începând cu ora 16:00, workshop susținut de conf. dr. Roxana Georgiana Taușer și șef lucrări Andrei Vâță, medic primar Boli Infecțioase.
  • București – Amfiteatrul Spitalului de Boli Infecțioase „Matei Balș” începând cu ora 14:30, workshop susținut de Oana Stănculescu.

Vineri, 18 noiembrie 2022, cu ocazia Zilei Europene a Informării despre Antibiotice se va desfășura pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Iași (10:00-16:00), o campanie de informare și conștientizare asupra utilizării corecte a antibioticelor. La această activitate vor participa studenți voluntari de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T.  Popa” din Iași, alături de reprezentanții companiei Antibiotice.

Campania de informare stradală se va organiza și de către studenții UMF în București. Trecătorii vor primi materiale și informații despre utilizarea judicioasă a antibioticelor.

Tot pe 18 octombrie 2022 se va organiza un workshop destinat medicilor rezidenți:

  • Iași– Amfiteatru Boli Infecțioase susținut de prof. dr.  Egidia Miftode, prof Olivia Dorneanu
  • București– Amfiteatru Matei Bals susținut de conf. dr Anca Streinu Cercel.

Tema „European Antibiotic Awareness Day (EAAD)” din acest an –„Să prevenim împreună rezistența la antimicrobiene!” – se referă la importanța colaborării între entitățile implicate în lupta împotriva rezistenței la antimicrobiene (AMR) și subliniază necesitatea prevenției.