Toyota rămâne cel mai mare producător auto, pentru al patrulea an consecutiv

toyotaToyota a vândut anul trecut 10,15 milioane de vehicule, în scădere cu 0,8% față de 2014, însă compania niponă și-a păstrat pentru al patrulea an consecutiv titlul de cel mai mare producător auto din lume, după ce grupul german Volkswagen a raportat scăderea livrărilor la nivel global cu 2%, la 9,93 milioane de unități.

Grupul Toyota, care alături de marca cu același nume include și diviziile Hino Motors și Daihatsu Motor, a anunțat miercuri că în 2015 a vândut în afara Japoniei 7,98 milioane de vehicule, în creștere cu 0,9% față de 2014, în timp ce pe piața internă a livrat 2,17 milioane de unități, în scădere cu 6,5% față de 2014. Producția globală a grupului Toyota a înregistrat anul trecut un declin de 2%, la 10,08 milioane de unități.

Scandalul motoarelor trucate, cel mai grav din istoria Volkswagen, a izbucnit în 18 septembrie, iar VW a pierdut peste 20 de miliarde de euro din capitalizarea bursieră. Volkswagen face obiectul unor investigații în mai multe țări, după ce, în septembrie, a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. AGERPRES