Înainte ca alte Jocuri Olimpice să depășească bugetul, Tokyo a fost numit cel mai scump oraș din lume în ce privește construcțiile. Studiul pieței construcțiilor internaționale Turner & Townsend a acordat capitalei japoneze medalia de aur de neinvidiat, pentru cele mai mari costuri în construcții, din lume, astfel situându-se pentru prima dată în fruntea clasamentului.

Potrivit portalului specializat EuroUrbanism.ro, cercetarea a analizat industria construcțiilor în 90 de piețe din 45 de țări, iar prezența Tokyo pe primul loc a fost determinată de o serie de proiecte imobiliare și de infrastructură care au condus la o cerere tot mai mare de resurse.

Pe lângă faptul că este a treia cea mai mare economie din lume, cu o reputație pentru pricepere tehnologică sofisticată, raportul menționează că investitorii globali, inclusiv giganții tehnologici americani, sunt interesați de Japonia pentru imobiliare, deoarece țara are potențial pentru o creștere semnificativă a comerțului electronic, având în vedere că consumatorii încep să urmeze China și Europa.

Apropierea de hub-urile asiatice și o rețea electrică stabilă sunt alți factori favorabili noii sale poziții în clasament. Costul unei construcții în Tokyo este acum în medie de 4.002 USD pe metru pătrat, cifră care se bazează pe costul mediu în cazul a patru tipuri diferite de clădiri. Hong Kong ocupă locul al doilea în clasament, cu 3.894 de dolari pe metru pătrat, urmând San Francisco și New York. Toate aceste trei orașe s-au situat de-a lungul timpului în primele zece poziții din clasament.

Costul în creștere al construcțiilor din Tokyo s-a reflectat în prețul Jocurilor Olimpice, care a fost stabilit inițial la 7,3 miliarde de dolari în 2013, înainte de a fi revizuit la 12,6 miliarde de dolari la sfârșitul anului 2019, chiar înainte ca evenimentul să fie amânat din cauza Covid-19. Costul final a fost estimat de ziarele financiare Nikkei și Asahi ca fiind de aproximativ 28 de miliarde de dolari.