Mult prea multe familii din România nu își pot permite să acopere costurile pentru mersul la școală, de cele mai multe ori sărăcia și educația fiind direct proporționale în aceste cazuri. Pentru familiile defavorizate, educația nu poate fi accesată, deși la nivel național este oferită cu titlu gratuit. Cu scopul de a face economii și pentru a putea face față cheltuielilor lunare, 38% dintre părinți cumpără mai puține rechizite și cărți copiilor, conform unui studiu recent realizat de World Vision România.

Astfel, nevoia de soluții pentru diminuarea numărului de copii ce nu pot merge la școală din pricina lipsei resurselor financiare este tot mai acută. Cu acest scop, Ministerul Educaţiei şi Cercetării va oferi pentru copiii din familii și medii defavorizate un sprijin în cuantum de 500 de lei pe an, pe suport de card, emis doar de către unităţi autorizate pentru astfel de demersuri, așa cum este Up Romania.

Astfel, începând cu noul an școlar 2021 – 2022, copiii care provin din familii defavorizate pot beneficia de tichete sociale pentru sprijin educațional în format electronic.

Cardurile vor putea fi utilizate, în termen de 12 luni de la data alocării, în magazinele afiliate companiilor emitente, așa cum este Up Romania, și nu vor permite retragerea banilor de pe acesta sau preschimbarea tichetelor în numerar.

Beneficiarii tichetelor pentru sprijin educațional

Principalele categorii de beneficiari sunt din sfera familiilor vulnerabile și vizează cei mai dezavantajați copii din învățământul de stat preșcolar, primar și cel gimnazial.

Tichetele sociale oferite în sprijin educațional vor putea fi utilizate pentru achiziția de materiale şcolare precum: rechizite, articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe. De asemenea, tichetele pot fi folosite și pentru achiziţia de articole de încălţăminte şi îmbrăcăminte necesare mersului la școală.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării alocă un buget total de 130 de milioane de lei pentru acest program, parte din obiectivul prevenirii abandonului școlar în rândul copiilor dezavantajați din învățământul de stat, venind în sprijinul familiilor clasificate drept defavorizate. Sumele sunt acordate din fonduri externe nerambursabile.

Alătură-te rețelei Up Romania pentru a sprijini educația

Orice comerciant de rechizite școlare, cărți sau articole vestimentare poate deveni afiliat al programului de sprijin educațional. Up Romania oferă agenţilor economici locali posibilitatea de a face parte din reţeaua sa de unităţi partenere, astfel încât aceştia să poată accepta și facilita plata cu tichetele pentru sprijin educaţional.

Astfel, agenții economici care comercializează produse necesare copiilor pentru a putea merge la școală sau grădiniță, precum rechizite, articole de birotică și articole de încălțăminte și îmbrăcăminte, pot lua parte la acest efort de reducere a ratei de abandon școlar. Prin simpla înrolare în rețeaua de parteneri afiliați, acceptând astfel, plata cu tichetele sociale pentru sprijin educațional, oricine poate contribui la susținerea educației în zonele vulnerabile și sprijini, totodată, comunitățile și mediul de afaceri românesc.

AICI pot fi găsite toate informațiile cu privire la înrolarea în rețeaua de parteneri afliliați Up Romania. Alternativ, adresa de e-mail: afiliati@upromania.ro sau numărul de telefon 021 312 64 90 pot fi utilizate ca modalități de înscriere în rețea.