Sesiunea de prezentări a Conferinței anuale Noerr pe teme financiare și fiscale, de pe 11 octombrie, a fost deschisă de Theodor Artenie, Head of Tax Practice Romania, Noerr, care a vorbit despre modificările fiscale din 2023 care vor permite oferirea de beneficii mai mari pentru angajați cu costuri reduse.

Suntem într-un context hiperinflaționist, simțim cu toții creșterile de prețuri. Nu cred că vă surprinde dacă vă spun că rata inflației a fost de 15,32% în luna august, iar probabil finalul anului se va încheia tot în aceeași notă. În condiții de inflație ridicată, focusul este pe profitabilitate, mai puțin pe cash, ceea ce înseamnă că trebuie să ne menținem costurile cât mai jos și să asigurăm viabilitatea afacerii. Cum facem să ținem și costurile jos și să ne asigurăm că angajații noștri nu resimt impactul inflației, pentru că presiunea va exista, iar lumea va cere majorări care să le acopere măcar o parte din inflație? Este un proces absolut normal și cred că se va întâmpla cam în toate palierele de salarizare.

„Angajatorul va avea o dilemă: ce fac cu costurile salariale? Într-o manieră simplistă, la fiecare leu de venit net pe care îl dau unui angajat, pe mine mă costă 1,74 RON – aproape dublu. Aici intră contribuții, impozit, contribuția asiguratorie de muncă. Ce pârghii fiscale putem folosi pentru a crește veniturile oamenilor, fără să dăm mai mulți bani? Teoria asta a plecat de la ultima modificare din vara acestui an – Ordonanța 16, prin care s-a modificat destul de puternic Codul Fiscal, iar zona pe impozit pe venit a introdus o modificare care, la prima vedere, a părut ca o restricție suplimentară și o modalitate prin care autoritățile să mai ciupească ceva din veniturile angajaților, prin limitarea neimpozitării beneficiilor acordate salariaților”, a continuat Theodor Artenie.

Potrivit acestuia, există în Codul Fiscal o listă destul de generoasă de beneficii care, luate împreună sau separat, pot asigura anumite creșteri de valoare direct în patrimoniul angajaților: „Ele se potrivesc mai mult în anumite industrii, mai puțin în altele. Una dintre cele mai importante, cred eu, a fost introdusă chiar anul acesta – clauzele de mobilitate pentru acei lucrători din vânzări care se deplasau foarte mult și care puteau beneficia de o indemnizație neimpozabilă pentru mobilitate. Nu îmi dau seama care a fost rata de adopție, pentru că trebuie modificate contractele și ar putea fi complicat. Este un beneficiu important prin care se poate ajunge la 1000 lei lună. Lista de beneficii rămâne cam aceeași și în 2023 – facem un fond de beneficii pe care să nu le impozităm, însă suplimentar apare o limitare de 33% din salariul de bază brut”.

„Devine interesant pentru că aici intră și mobilitatea – e o clauză importantă pentru că suma maximă pe care o puteți acorda angajaților care se deplasează în țară este de 50 lei/zi. O altă modificare foarte importantă și interesantă, ce se aplică celor care au cantine proprii, care au o forță de muncă blue collar, pot acorda angajaților o indemnizație zilnică de 30 lei/zi pentru o masă caldă, egală cu valoarea unui tichet de masă. Când vine vorba de cazare și chirie, există cazuri de clienți care au angajați cazați aproape de fabrica unde lucrează – este posibil pentru ei să se ofere cazare într-o anumită limită pe lună, care să fie neimpozabilă. Pornind de la această schimbare legislativă, ne-a atras mai mult atenția asupra beneficiilor și ne-am gândit cum putem să facem să fie mai bine pentru salariați”, a conchis Theodor Artenie.

La rândul său, Carmen Mazilu, Tax Advisor, Noerr, a vorbit despre impozitul pe profit vs. impozitul mico, cu accent pe modificările ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Sunt modificări importante aduse regimului de impozitare pentru veniturile mincroîntreprinderilor, începând cu ianuarie 2023. Trebuie știut că acesta devine dintr-un regim obligatoriu într-un regim opțional – ceea ce înseamnă că o firmă nu va fi obligată să intre în regim, chiar dacă îndeplinește condițiile pentru a aplica impozitul micro sau, dacă vorbim despre o firmă nou înființată, va putea să intre direct în regimul impozitării profitului. Din 2023 încolo, regimul micro poate fi aplicat o singură dată, ieșirea ulterioară din acest regim fiind definitivă. Acesta este un adevărat moment zero pentru companiile din România. Regula se va aplica indiferent că vorbim despre o firmă înființată în 2023 sau că vorbim despre o firmă înființată anterior și care a aplicat regimul micro. Intrarea în regimul micro va fi posibilă numai de la începutul anului fiscal, deci de la 1 ianuarie 2023, și dacă sunt îndeplinite cerințele la finele anului precedent”.

„Pe de altă parte, trecerea de la impozitul micro la cel pe profit se poate face și în timpul anului, la trecerea de la un trimestru la altul, dacă una sau mai multe din cerințele regimului micro nu mai sunt îndeplinite. Trecerea de la impozitul micro la impozitul pe profit, ca urmare a neîndeplinirii noilor condiții, nu se face automat de către autoritățile fiscale. Noi spunem că trecerea aceasta este una favorabilă, mai ales pentru companiile nou înființate, pentru că vor avea posibilitatea să își recupereze costurile din perioada de investiție”, a explicat Carmen Mazilu.