Tema pe care experții NNDKP au abordat-o în cadrul celei de-a doua întâlniri a comunității CELF – Centrul de Excelență în Litigii Fiscale a generat discuții de interes pentru profesioniștii din departamentele financiare și juridice, top management și antreprenorii participanți. Marius Ionescu, Partener NNDKP Consultanță Fiscală și Ciprian Păun, Partener, Coordonator NNDKP Cluj-Napoca, au fost invitații Alinei Timofti, Partener NNDKP Consultanță Fiscală, și au împărtășit audienței din experiența acumulată de-a lungul anilor de practică în domeniul fiscal.

Marius Ionescu, Partener NNDKP Consultanță Fiscală, a declarant că serviciile intra-grup presupun inerent un conflict situat pe mai multe paliere. Pe de o parte, jurisdicția celui care prestează serviciile dorește să le vadă facturate, și pe de altă parte, jurisdicțiile în care vin aceste servicii sunt reticente în ceea ce privește deducerea acestora. Deși aceste servicii sunt inerente activității unui grup multinațional și fac parte intrinsec din activitatea acestuia, ele sunt destul de fluide, fiind greu de stabilit ceea ce s-a prestat și care sunt beneficiile aduse din prestarea lor. Un alt conflict este situat între nevoia Autorității Fiscale de a se convinge că serviciile respective au fost prestate și că au adus beneficii cumpărătorului, și sarcina documentării, care este la nivelul cumpărătorului și care nu trebuie să fie împovărătoare.

În ceea ce privește judecarea cazurilor de către instanțele de judecată, Ciprian Păun, Partener, Coordonator NNDKP Cluj-Napoca, precizează faptul că practica instanțelor este una diversă și dificil de anticipat. Există atât decizii favorabile, cât și hotărâri nefavorabile cu privire la spețe similare.

„În general, succesul în instanță depinde de următorii factori: nivelul de documentare a serviciilor din perspectiva volumului și detalierii informațiilor; rezultatul expertizei privind suficiența documentației și argumentele prezentate în pledoarie.”, conchide Ciprian Păun.

În continuare, Alina Timofti, Partener NNDKP Consultanță Fiscală, afirmă că subiectul serviciilor intra-grup este mai mult decât cunoscut și continuă să reprezinte o arie de interes pentru autorități. Deși OECD spune că nivelul de formalism pe care îl sugerează pentru documentație este mai prietenos, totuși, face trimitere la analize de fond, adică la  documentația prevăzută, chiar dacă este într-o formulă mai puțin elaborată. „Dacă ne mutăm în zona de fisc românesc, se constată o predilecție către formalism și către o documentare mai stufoasă.”, afirmă Alina Timofti.

Informațiile oferite participanților la întâlnirile comunității CELF se bazează pe experiența unei echipe multidisciplinare de avocați și consultanți fiscali implicați de-a lungul carierei într-un număr semnificativ de dispute fiscale. Înscrierea în comunitate și participarea la activitățile acesteia este gratuită pentru grupurile de audiență amintite, iar persoanele interesate se pot abona la newsletter-ul lunar și pot urmări pagina de Linkedin a comunității.

Comunitatea CELF-Centrul de Excelență în Litigii Fiscale al NNDKP este o comunitate Oameni și Companii, în parteneriat cu NNDKP.

Oameni și Companii-OSC este o organizație care oferă soluții de marketing utilizând un ecosistem propriu de +100 comunități business sau profesionale și platforme digitale asociate. O listă cu aceste platforme puteți vedea aici. O listă de comunități, aici.

NNDKP este promotor al avocaturii de afaceri în România şi în prezent are, împreună cu divizia specializată de taxe, o echipă formată din 130 de avocaţi și consultanţi fiscali. Cu birouri la Bucureşti, Timişoara și Cluj-Napoca, NNDKP oferă servicii de avocatură și consultanță fiscală complete companiilor active în diverse sectoare ale industriei. Firma reprezintă România în unele dintre cele mai importante asociaţii profesionale la nivel global – Lex Mundi, World Services Group, International Attorneys Club – şi este membru fondator al SEE Legal. NNDKP a fost desemnată de 6 ori „Firma de avocatură a anului în România” la gala premiilor de excelență Chambers Europe (în 2022, 2021, 2017, 2013, 2012 și 2009), o performanță neegalată până în prezent pe plan local. De asemenea, firma este clasată în mod constant pe primele poziții în toate ariile de practică de către Chambers & Partners, Legal500 și IFLR1000.