Techcelerator şi Google lansează „Advancing AI #3”, programul dedicat start-upurilor din Sud-Estul Europei

Techcelerator şi Google lansează „Advancing AI #3”, programul dedicat start-upurilor din Sud-Estul Europei

Techcelerator, cel mai activ accelerator din România, şi Google for Startups au lansat cea de a treia ediţie a programului de accelerare „Advancing AI”, dedicat start-upurilor din regiunea Europei de Sud-Est care dezvoltă produse folosind inteligenţa artificială / machine learning. Comparativ cu anii anteriori, ediţia a treia vizează mai multe start-upuri, inclusiv pe cele aflate în stadii mai avansate, care au deja tracţiune şi o strategie go-to-market.

Potrivit sursei citate, etapa iniţială a programul are o durată de trei luni, iar aplicaţiile sunt deschise aici, în perioada 26 octombrie – 10 decembrie 2022. Sunt vizate atât start-upurile locale, cât şi companiile din Sud-Estul Europei, care folosesc inteligenţa artificială/machine learning pentru a dezvolta produse tehnologice scalabile la nivel global.

Programul va selecta între 12-15 companii care îndeplinesc următoarele criterii:

o echipă solidă cu abilităţi complementare – formată din minim doi cofondatori

un produs/ soluţie scalabilă global care are la bază una din următoarele tehnologii: AI, ML (Machine Learning), Deep Learning, Big Data, Cloud, DevOps, Robotic Process Automation – RPA, Blockchain, Advanced Analytics.

Module pentru start-upuri early-stage si companii mai avansate, care au deja tracţiune

Pentru a sprijini cât mai multe start-upuri, Advancing AI#3 va avea include două module (track-uri): unul de MVP Acceleration – dedicat start-upurilor early-stage şi unul de Investment Readiness – dedicat companiilor care au deja tracţiune şi vor să se pregătească pentru runde de finanţare de tipul pre-seed/seed.

Companiile early-stage vor avea acces la un program de experimentare-validare construit pentru a le susţine în definirea unei strategii de go-to-market, în timp ce companiile mai avansate vor beneficia de pregătirea necesară pentru scalarea produsului si a accesa surse adiţionale de finanţare, Techcelerator facilitând, totodată, interacţiunea lor cu peste 70 de fonduri VC europene.

Programul targetează următoarele sub-verticale: AI Analitic (aplicaţii precum analiza sentimentului, evaluarea riscului pentru furnizori), AI Funcţional (IoT, roboţi), AI Interactiv (asistenţi inteligenţi, chatbots), AI Text (recunoaşterea textului, conversia discursului în text), AI vizual (Computer Vision, Realitate Augmentată) şi „AI & Data development tools”.

Odată cu aceasta ediţtie, pe lângă aplicaţiile care vizează domenii precum enterprise SaaS, FinTech – InsurTech, eHealth, PropTech, AgriTech, Tech pentru sustenabilitate / ESG, programul va adresa şi start-upurile care dezvoltă produse şi soluţii dedicate unor industrii ca: Aerospaţial & Apărare, Securitate Cibernetică, Design & Producţie de Procesoare şi platforme emergente Web3.

Dacă în cazul companiilor early-stage se va ţine cont de stadiul POC-ului/ MVP-ului şi de adresabilitatea produsului, în ceea ce priveşte companiile mai avansate, printre criteriile de selecţie se regăsesc tracţiunea pe care produsul o are deja şi strategia go-to-market, subliniază sursa citată.

Pe toată durata programului Advancing AI#3, start-upurile vor avea acces la experţi dedicaţi deep-tech şi dezvoltare de business pe lângă investitori dedicaţi zonei de AI/ML, care îi vor ajuta la prototiparea şi validarea soluţiilor dezvoltate.

În plus, pe durata programului de accelerare, start-upurile participante vor beneficia de mentorat şi consultanta pentru a-şi atinge obiectivele de creştere, precum şi de resurse de învăţare şi know-how (Design Thinking for deep-tech, Growth Sprints, AI&ML Product Development) oferite de reţeaua globală de mentori din cadrul Google for Startups, acces la mentori & consultanţi de strategie de la DeepMind, Boston Consulting Group, McKinsey, PwC, Bit Sentinel şi alţii. De asemenea, există oportunitatea de matchmaking cu peste 200 de mentori şi experţi din comunitatea Techcelerator & DefCamp.

Toate companiile incluse în programul „Advancing AI” vor primi beneficii de la partenerii Techcelerator în valoare de peste 200.000 de euro: acces gratuit Google Cloud, credite Stripe, conturi HubSpot pentru startup-uri, produse software FreshWorks & Notion şi altele.

Pana acum, Techcelerator şi GapMinder au investit şi accelerat un grup important de companii deep-tech din Europa de Sud-Est care au atras runde subsecvente de finanţare Pre-seed, Seed şi Serie A. Printre acestea se numără Amsimcel (laureatul român al acceleratorului Consiliului European pentru Inovare în 2022 – rundă mixtă de 4,8 milioane de euro), MedicAI, Rayscape (fost XVision, cea mai recentă finanţare anunţată a fost de 1 milion de euro), Soleadify (cea mai recentă finanţare anunţată a fost de 1,5 milioane de dolari), Synaptiq, Machinations (cea mai recentă finanţare anunţată a fost de 3,3 milion de dolari), Data Against Data, SecurifAI, Aggero (cea mai recentă finanţare anunţată a fost de 2 milioane de dolari), Cyscale (cea mai recentă finanţare anunţată a fost de 3 milioane de euro) şi TypingDNA. Notabil este faptul ca Typing DNA a atras investiţii şi implicarea Gradient Ventures San Francisco – fondul de investiţii cu capital de risc specializat pe AI al Google.

„Inteligenţa Artificială este un motor vital pentru noua economie digitală. Impactul pozitiv net al AI asupra Produsului Intern Brut al marilor economii urmează să depăşească 13,5% până în 2030, conform datelor PwC. De cinci ani, Techcelerator susţine start-upurile din România pentru ca acestea să-şi dezvolte know-how-ul şi capacitatea de a se extinde la nivel internaţional. Începând din 2021 ne-am lărgit aria de interes asupra întregii Europe de Sud-Est. Împreună cu partenerii noştri – GapMinder, TechAngels şi Google for Startups – suntem foarte implicaţi în susţinerea activităţilor locale AI. Obiectivul nostru este consolidarea continuă a ecosistemului de start-upuri AI pentru ca acestea să dezvolte soluţii şi produse inovatoare şi să fie mereu mai bine pregătite pentru atragerea de investiţii valoroase. De aceea am şi lărgit aria de adresabilitate a acestei ediţii Advancing AI, care acum vizează atât starp-urile early-stage, cât şi companiile aflate în stadii mai avansate de dezvoltare”, a declarat Cristian Dascălu, partener GapMinder VC şi cofondator al Techcelerator.

Împreună cu Google for Startups şi cu susţinerea GapMinder, Tech Angels, SeedBlink, ROTSA – Romanian Tech Startups Association şi Bucharest AI, Techcelerator a lansat 100 AI Startups, o hartă a startup-urilor de inteligenţă artificială fondate în România sau cu fondatori români.