tatuaj electronicO firmă americană lucrează în prezent la realizarea unui tatuaj temporar conectat, apt să măsoare indici de sănătate şi să trimită datele unor medici, informează sante.lefigaro.fr.

Ideea este surprinzătoare, însă tatuajul ar putea apărea în curând pe piaţă. Chaotic Moon, un start-up american cu sediul în Austin (Texas), pune la punct un tatuaj conectat, care ar putea fi utilizat într-un cadru medical. Firma, specializată în tehnologii informatice, a dezvoltat un tuş bun conducător electric, capabil să asigure legătura între elemente electronice cum ar fi un microprocesor şi captatori biometrici. Fixat direct pe piele, acest Tech Tat (de la Technologic Tatoo, tatuaj tehnologic) ar putea strânge, înregistra, trimite şi primi date. Astfel ar putea supraveghea activitatea corpului uman, măsurând ritmul cardiac, tensiunea arterială, temperatura, nivelul de stres sau procentul de hidratare. Sincronizat cu un smartphone, tatuajul ar transmite informaţiile în timp real personalului medical, prin intermediul unei aplicaţii specifice.

„În loc să mergeţi la medic pentru consultaţii de rutină, aţi putea purta un tatuaj cu durata de viaţă de un an. Acesta ar înregistra tot ce vi se întâmplă din punct de vedere fizic şi ar transmite informaţiile medicului dvs.”, arată Eric Schneider, tânărul inginer care se ocupă de acest proiect în cadrul Chaotic Moon.

Tatuajul ar putea astfel să depisteze ceva ce nu este în regulă, să facă legătura cu personalul medical, dar şi să ţină sub observaţie starea de sănătate a pacienţilor cu boli cronice. În cazul unei probleme, medicul avertizat ar putea acţiona în consecinţă. Potrivit Chaotic Moon, tatuajul poate fi scos înainte de duş şi apoi utilizat din nou.

Plină de speranţă, firma se gândeşte deja la o multitudine de aplicaţii pentru bijuteria sa tehnologică, cum ar fi supravegherea stării de sănătate a militarilor în timpul luptelor sau a copiilor în timp real. Eric Schneider afirmă că aplicaţiile nu se limitează la medicină. Tech Tat deschide noi perspective în domeniul plăţii virtuale, putând atrage atenţia băncilor. „Cu un tatuaj conectat, s-ar putea afla pe piele toate datele personale, ca de exemplu codurile bancare sau cartea de identitate”, susţine el. Ar fi o mană cerească pentru persoanele mai zăpăcite, dar şi dispariţia portofelelor clasice. Ar însemna însă şi o serie de întrebări de natură etică cu privire la respectarea vieţii private.

Chaotic Tat intenţionează să integreze şi un sistem de geolocalizare în dispozitivul său. Firma precizează că tatuajele inteligente sunt deocamdată în stadiu de prototip şi că nu a stabilit încă data punerii în vânzare a noii realizări tehnologice şi nici preţul, adăugând totuşi că vrea ca produsul să fie accesibil marelui public. AGERPRES