Guvernul nu are niciun interes ca România să revină la starea de urgenţă şi va căuta să ia toate măsurile pentru a ţine economia activă, de la garanţii de stat la finanţări din fonduri europene şi la investiţii publice, ca să absoarbă forţa de muncă, a declarat Tănase Stamule, consilierul pe probleme economice al premierului României.

„Noi nu avem niciun interes să revenim la starea de urgenţă. Economia trebuie să continue să funcţioneze. În starea de urgenţă am avut o pierdere de 3% din PIB, venituri neîncasate la bugetul de stat, iar societatea noastră funcţionează la parametri cât de cât normali, atât timp cât economia este deschisă. (…) Vom căuta să luăm toate măsurile ca să ţinem economia activă, de la garanţii de stat la finanţări din fonduri europene, la investiţii publice, ca să absoarbă forţa de muncă”, a susţinut Stamule, la cea de-a VIII-a ediţie a evenimentului „Business Challenge”.

Potrivit acestuia, vor fi luate măsuri pentru a funcţiona cele mai multe zone economice, în condiţiile în care, din cauza pandemiei, au fost afectate HoReCa, învăţământul, dar şi firmele care organizează evenimente.

„În afară de zonele acestea, mesajul este foarte clar: vrem ca lucrurile să meargă înainte, vrem ca lumea să meargă la muncă, vrem ca firmele să fie active, să producă, să vândă, să-şi dezvolte partea digitală, astfel încât, la sfârşitul pandemiei, să vedem o societate mai bună, mai evoluată, o administraţie publică mai suplă şi companii care şi-au făcut un upgrade digital pentru a fi cât mai competitive pe piaţa naţională, dar şi pe pieţele din zonă”, a afirmat consilierul. De asemenea, Guvernul intenţionează să menţină voucherele de vacanţă, a declarat Tănase Stamule, menţionând că informaţiile care au apărut în spaţiul public, potrivit cărora s-ar dori renunţarea la acestea, sunt ”fake news”. „Am avut şi sectoare economice pe care nu am putut să le ajutăm atât de mult pe cât am fi vrut să le ajutăm, în zona HoReCa în special. Am prelungit voucherele de vacanţă. Menţinem voucherele de vacanţă. Este un ‘fake news’ aruncat în spaţiul public că nu le vom menţine. Nu este adevărat!”.
Acesta a adăugat că Executivul pregăteşte şi alte instrumente pentru scheme de ajutor de stat destinate industria HoReCa. „Avem această schemă de granturi şi de ajutor de investiţie de la Ministerul Economiei de 1,5 miliarde de euro, adică 7 miliarde lei care intră în economie din fonduri europene. Pregătim şi alte instrumente pentru scheme de ajutor de stat pentru industria HoReCa, tocmai pe bugetul de anul viitor. Acest sector va mai fi încă o perioadă afectat din motive de pandemie”, a susţinut consilierul premierului. AGERPRES