Victor Coșconel (Colliers România) a moderat cel de-al treilea panel, dedicat sectorului office, din cadrul conferinței Real Estate & Construction Forum, organizată pe 25 septembrie de BussinesMark la București.
Unul dintre subiectele abordate a vizat standardele ESG și sustenabilitatea. Astfel, Tamara Guleryuz, Leasing & Asset Manager, Skanska Romania, a precizat: „Datorită experienței noastre în gestionarea riscurilor, am reușit să le transformăm în oportunități de descoperire, inovare, adaptare la noile cerințe ale clienților și la noul mod de lucru adoptat de fiecare companie. Pentru noi, atât la nivel de grup, dar și în operațiunile locale, prioritară în acest moment este sustenabilitatea. Întreg focusul nostru este dezvoltarea și implementarea strategiilor care să ne ducă la reducerea emisiilor de carbon, cu scopul ca, până în 2045, să devenim Carbon Net Zero. Privim cu atenție la toate proiectele noastre, de la concept și până la faza de operare a proiectului. ESG-ul este un hot topic pe agenda noastră. La nivel local, focusul este pe ocuparea clădirii Equilibrium 2 și pregătirea clădirilor pentru vânzare.”
La rândul său, Maria Jianu, Commercial Real Estate Manager, Genesis Property, a intervenit precizând că ESG-ul devine tot mai mult o prioritate, la nivel de business.
„La noi, anul a început cu un accent destul de mare pus pe lucrările din YUNITY Park, pe finalizarea lucrărilor exterioare, ca după aceea să lucrăm la clădirea G. Ne bucură faptul că am ajuns în septembrie cu partea exterioară în procent de 95% finalizat și cu o bună parte din contractele pentru Innovation Hub semnate, pregătite de implementare.Pentru toată lumea ESG-ul este o prioritate. Pe lângă consolidarea parteneriatelor și sustenabilitate, încercăm să înțelegem cum va arăta viitorul muncii și să răspundem acestei întrebări încercând să venim în întâmpinarea nevoilor chiriașilor noștri. Încercăm să îi ascultăm și să înțelegem ce nevoi au ei, pentru a contribui cât mai eficient”, a completat ea.
„Sustenabilitatea și ESG-ul sunt două zone pe care le avem în vedere. Am făcut trecerea spre o clădire ESG – acesta este un proces extrem de complex, așa că încercăm să vedem care este soluția potrivită pentru fiecare client. Noi încercăm să facem programe de asigurare care să le ofere clienților noștri o perspectivă de viitor – să vedem cum ar putea evolua în 2, 3, 5 ani situația și, atunci când ne lovim de o daună, să știm ce putem acoperi. S-ul din ESG reprezintă o parte strategică pentru noi, pentru că liderii ar trebui să înțeleagă că ai nevoie de angajați sănătoși pentru a crește business-ul în mod sustenabil. În următorii 2-3 ani vom vedea lucrurile diferit din punct de vedere al asigurărilor, din punct de vedere al companiilor care respectă normele ESG versus cele care nu au un plan. Cu siguranță, perspectiva va fi diferită, iar companiile se vor întreba de ce lucrurile nu se mai întâmplă liniar. Companiile vor trebui să respecte standardele”, a spus, în continuare, Mihai Marinescu, Head of Employee Benefits – International Broking Center Romania Hub, RENOMIA Gallagher.
Un alt subiect abordat în cadrul panelului a vizat situația specială de la nivelul Bucureștiului privind dezvoltările din zona de real estate. Astfel, Victor Coșconel, Director | Head of Office & Industrial Agencies, Colliers Romania, a precizat: „Avem un an electoral în fața noastră, cu surprize plăcute, sperăm noi și, ca atare, ne uităm la viitorul apropiat cu încredere. În București există o situație specială legată de dezvoltările din zona de real estate și nu previzionăm dezvoltare de spații noi, din motive logistice și administrative. Pe stocul de clădiri existent se întâmplă lucruri: există consolidări, investiții, creșteri de chirii. Avem tot felul de ingrediente care ne-au dat o piață cu un număr surprinzător de bun. În 2023, am avut un prim trimestru mai lent, urmat de un al doilea trimestru care a adus o revenire. În prima jumătate a lunii s-au tranzacționat în jur de 160.000 mp.”
Specialiști în domeniul imobiliar au participat, pe 25 septembrie, la cea de-a XVII-a ediție a evenimentului Real Estate & Construction Forum. La ediția organizată în această toamnă de BusinessMark la București au fost prezenți 26 de lideri din industrie, care au dezbătut situația actuală a pieței de real estate, cu perspectivele și provocările pentru anul 2024.
Platformele Oameni și Companii – EventsMax.ro, GlobalManager.ro și Administratie.ro – sunt parteneri de comunicare ai evenimentelor BusinessMark.