Tabloul “Ciobănaș” de Nicolae Grigorescu a fost adjudecat la 70.000 de euro la licitația de toamnă Artmark

ciobanas_grigorescuTabloul “Ciobănaș” de Nicolae Grigorescu a fost adjudecat pentru suma de 70.000 de euro, fiind cea mai bine vândută lucrare la licitația de toamnă a Artmark – “Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești”.

La sume ridicate au fost adjudecate și lucrările “Priviri din văzduh” de Ion Țuculescu, la 55.000 de euro, “Dominoul verde” de Theodor Aman, la 35.000 de euro, “Intimitate” de Nicolae Tonitza, la 22.000 de euro, “Flori de măr” și “Surorile” de Sabin Bălașa, la 18.000 de euro, respectiv 17.000 de euro, “Nud în interior” de Iosif Iser, la 13.000 de euro, “Dans sub clar de lună” de Constantin Piliuță, la 12.000 de euro.

Lucrarea “Stradă din Vitre” de Gheorghe Petrașcu din celebra colecție deținută de Gheorghe Romașcu, proprietarul “Cumințeniei Pământului” de Constantin Brâncuși, a fost adjudecată la 4.750 de euro.

În schimb, vedeta sesiunii – lucrarea “Anemone” de Ștefan Luchian, clasată în categoria Tezaur a Patrimoniului Național Cultural, estimată la 150.000 de euro-200.000 de euro, nu și-a găsit cumpărător. Opera “Anemone” de Luchian a făcut parte din colecția deținută de academicianul Emanoil Pantazi. Acesta a donat Academiei Române prin testament întreaga colecție, cu excepția a șase opere, printre care și “Anemone”, care au fost însă confiscate de statul român. Lucrarea a fost restituită moștenitorilor academicianului Emanoil Pantazi de către RA-APPS, după decizia în acest sens a magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție. Ultimul loc de expunere a lucrării a fost Vila lac 3, Snagov, fosta reședință a lui Traian Băsescu. Tabloul semnat de Luchian s-a aflat pentru prima oară într-o licitație publică.

Licitația “Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești” a avut vânzări de aproape 470.000 de euro și o rată de adjudecare de aproape 69%. Următoarea sesiune Artmark, intitulată “Dăruind vei dobândi”, este caritabilă, fondurile urmând să fie donate artiștilor aflați în situații precare. AGERPRES