Strategia de HR trebuie să pornească mereu de la modelul de business

hr ziua 1 (4)BusinessMark a organizat conferinta „HR Business Strategist 2016”, eveniment adresat strategilor din departamentele de HR, in zilele de 24 şi 25 februarie 2016 la Hotel Radisson Blu din Bucuresti. Discutiile din cadrul HR Business Strategist 2016 s-au conturat in jurul a patru directii: Business & HR Strategy, Workplace, Leadership and people management şi Employer branding.

Vorbitorii primei sesiuni de discutii au fost: ELIA SOFONEA, People Director, Emag, ADRIAN LUPULESCU, HR Executive Director, Bancpost, IULIA LAZEA, Managing Consultant, Horvath & Partners, ADELINA FRONEA, HR Director, Domo, DAVIA ARGESANU, Managing Partner, EPIC Business Human Strategy si ANA LUCA, Chief Operating Officer, Wise Finance Solutions.

”Mi-am dat seama ca trebuie sa ma uit la fiecare organizatie ca si cum as cunoaste-o pentru prima oara. Mi-am dat seama ca trebuie sa construiesc programe de HR foarte pliate pe organizația respectiva. Nu cred foarte mult in rasplatirea performantei prin bonusuri financiare. Nu poti sa crezi ca un om trage un an de zile pentru un salariu in plus, dar poti folosi aceste programe pentru a transmite angajatilor ce este important pentru companie”, a declarat ELIA SOFONEA, People Director, Emag.

ADRIAN LUPULESCU, HR Executive Director, Bancpost, a descris importanta intelegerii si asumarii viziunii de business a companiilor. ”Organizatiile au o viziune proprie, o misiune proprie. Exact ca fiecare persoana. De multe ori aceste lucruri sunt considerate simple teorii, dar isi au o valoare inestimabila in debutul businessului. Fiecare companie din zilele noastre trebuie sa plece de la aceasta viziune si sa-si stabileasca obiective strategice”, a declarat ADRIAN LUPULESCU.

IULIA LAZEA, Managing Consultant, Horvath & Partners, a vorbit despre activitatea de eficientizare a companiilor, activitate pentru care compania pe care o reprezinta ofera consultanta. ”Sistemul integrat al managementului performantei este de foarte mare actualitate. Dupa ce obiectivele sunt fixate este necesar ca toata organizatia sa se concentreze pe acestea. Se poate intampla sa existe obiective individuale dar care nu sunt corelate la nivel de corporatie. Strategia trebuie sa fie aliniata pana la nivel de om”, a afirmat IULIA LAZEA.

DAVIA ARGESANU, Managing Partner, EPIC Business Human Strategy, a spus: ”Observ ca managemlentul performantei creaza foarte multe intrebari. Se contureaza raspunsuri, dar implementarea este cea mai grea. Oamenii care fac acest sistem sa functioneze conteaza. Ne diferentiem intre noi in functie de cat contribuim si suntem recompensati in acest fel. Oamenii trebuie sa inteleaga ce au de facut si sa se simta motivati sa faca asta. Daca inteleg si isi asuma strategia companiei o vor comunica foarte bine mai departe. Cred ca oamenii au nevoie de proceduri clare care sa le spuna ce trebuie sa faca”.

ANA LUCA, Chief Operating Officer, Wise Finance Solutions a vorbit despre beneficiile ajutorului de stat reglementat prin HG 332/2014. ”In Romania exista un ajutor de stat care finanteaza companiile pentru angajarea de personal. Pana in 2020 mai sunt 600 milioane de euro disponibili. Se finanteaza costurile salariale pentru 2 ani. Se raporteaza la salariul mediu brut la care se adauga costurile angajatorului. Prin proiect trebuie sa se creeze minimum 10 locuri de munca si sa se achizitioneze echipamente necesare. Pana acum s-au depus 118 cereri. 83 au fost respinse, 7 retrase, 19 aprobate si 9 in analiza la finalul anului trecut. Asta pentru ca foarte multe proiecte sunt depuse fara sa se respecte criteriile impuse”, a declarat ANA LUCA.

Invitatii celei de-a doua sesiuni de discutii au fost: TEODORA MIGDALOVICI, Alchemist, ME.ALCHEMY, Fondator The Alternative School, SORIN VISOIANU, Country Manager Office & Logistic Romania and Bulgaria, IMMOFINANZ, FLORENTINA GREGER,Head of Human Resources, Zitec, ADRIAN SARBU, Manager Operational & Co-founder, BenefitOnline.ro, RAMONA SIMULESCU, Human Capital Leader, PwC Romania, TEODORA MIGDALOVICI, Alchemist, ME.ALCHEMY, Fondator The Alternative School.

”Multora li se pare imposibil sa le faci pe toate. Multora li se pare greu sa corodonezi afaceri din domenii diferite. Secretul este simplu: ca sa primesti energie trebuie sa daruiesti energie. Nu exista proiect pe care il fac in care sa nu ma gandesc cum sa implic toate celelalte proiecte pe care le conduc. Am invatat ca nu fiecare zi este exceptionala. Am invatat greu asta, dar trebuie sa intelegem ca sunt zile in care doar ne incarcam bateriile, iar asta ne va ajuta ulterior. De asemenea , trebuie sa va incurajati angajatii sa profite de diferentele de fus orar. Vor fi uimiti de cat de productivi pot fi”, a declarat TEODORA MIGDALOVICI, Alchemist, ME.ALCHEMY, Fondator The Alternative School.

SORIN VISOIANU, Country Manager Office & Logistic Romania and Bulgaria, IMMOFINANZ, a vorbit despre importanta spatiului de lucru in evolutia angajatilor. ”Valorile unei companii pot fi evidentiate chiar si prin sediul de lucru. Companiile care sunt constiente de nevoile angajatilor stabilesc sediul firmei inclusiv intr-o strategie de HR. In ceea ce priveste tendintele privind spatiul de lucru, in 1996 vorbeam despre chiriasi, in 2016, despre clienti, iar in 2036 vom vorbi despre oaspeti. Provocarea in real estate este: mai putin despre ziduri si mai mult despre servicii. Mai puțin de 1 din 3 chiriasi din UK considera ca industria de real estate intelege nevoile de business”, a declarat SORIN VISOIANU.

ADRIAN SARBU, Manager Operational & Co-founder, BenefitOnline.ro, a vorbit despre facilitatile fiscale care pot fi obtinute prin acordarea de beneficii. ”Credem ca exista beneficiile fixe: tichete de masa, abonamente medicale. Credem ca exista beneficiile voluntare: reduceri la sali de sport, reduceri la cumparaturi etc. Credem ca acestea doua converg undeva la mijloc. Cum motivam angajatul a fost o intrebare azi si raspunsul a fost: difera pentru fiecare angajat. Trebuie sa ii intrebam si sa luam in considerare raspunsul lor. Nu o sa reusim niciodata sa multumim toti angajatii. Viziunea noastra este ca fiecare angajat sa isi aleaga singur beneficiile. Credem ca numai asa putem sa-l motivam”, a declarat ADRIAN SARBU.

RAMONA SIMULESCU, Human Capital Leader, PwC Romania, a vorbit despre timpul de lucru flexibili. ” Flexibilitatea este un cadou – depinde foarte mult de cine spune asta. Este o anumita categorie care considera asta un subiect dificil. Ma refer la angajator. Asta pentru ca orice schimbare presupune niste investitii. Este foarte dificil sa gestionezi cele doua tabere: angajati si management. Angajatii vor aceasta varianta si managementul prefera sa faca lucrurile asa cum este obisnuit. Dincolo de infrastructura de proces trebuie sa existe deschidere pentru asumarea riscului”, a declarat RAMONA SIMULESCU, Human Capital Leader, PwC Romania.

hr ziua 2 (2)

În a doua zi a evenimentului, vorbitorii primei sesiuni au fost: MUGUR TOLICI, HR Director, Banca Nationala a Romaniei, FLORIN SPATARU, HR & Corporate Affairs Director, Damen Shipyards Galati, MIHAI GAVAN, Sales Manager, Romanian Software, ADRIANA DAVID, L&D Partner CEE, Atos si ALIN GHERMAN, expert EXEC-EDU, Chief Commercial Officer, Nobel Romania.

MUGUR TOLICI, HR Director, Banca Nationala a Romaniei, a vorbit despre transformarea organizationala a BNR si despre ingredientele acestui proiect de succes: identificarea nevoii de schimbare, pregatirea echipei, secventialitatea potrivita, un parteneriat strategic, road-map, pastrarea scenariilor in cadrul celor mai bune practici, setarea standardelor la nivel de excelenta, simplitate si transparenta, vizibilitatea echipei de proiect (8/5), mentinerea ritmului, implementarea fara intarzieri si adaptata la contextul intern, sustinerea permanenta si vizibila a board-ului, activarea campionilor schimbarii, comunicare continua, ”oprirea procesului de schimbare nu este o optiune”, castiguri reputationale externe: conferinte, interviuri, prezentari.

FLORIN SPATARU, HR & Corporate Affairs Director, Damen Shipyards Galati, a vorbit despre problemele specifice industriei pe care o reprezinta si despre solutiile gasite de companie. ”Ne confruntam cu modificarea portofoliului de comenzi – de la corpuri de nava cu un grad de saturare scazut la nave offshore si proiecte militare, modificarea cerintelor clientilor privind evaluarea performantei santierelor navale, cresterea concurentei pe piata constructiilor noi, dezvoltarea de noi instrumente de sustinere a industriei navale in tari asiatice, lipsa de specialisti. Prima solutie pe care am vazut-o pentru a ne rezolva problemele de personal a fost sa facem noi un centru de formare profesionala si sa nu ne mai uitam la ce ne ofera sistemul educational. In 12 ani am format 1.500 de oameni. Am dezvoltat campanii de atragere a tinerilor catre sectorul naval. Alte masuri au fost dezvoltarea unui sistem de monitorizare a parametrilor de performanta ai organizatiei, dezvoltarea unui sistem de schimb de cunostinte si transfer de tehnologie la nivelul grupului. Sigur ca toate aceste schimbari nu pot fi implementate daca imaginea angajatorului nu concorda cu ceea ce incerci sa oferi. Compania noastra este printre putinele astfel de organizatii care are un cont de Facebook. Top managementul a fost foarte reticent, dar realitatea este ca trebuie sa ne adaptam noii generatii. Este adevarat ca avem si reactii negative, dar este necesara transparenta pentru a crea o imagine buna companiei”, a explicat FLORIN SPATARU.

MIHAI GAVAN, Sales Manager, Romanian Software, si-a intitulat prezentarea ”Recrutarea ca marketing. Cand jobul devine o marfa, iar candidatul, cumparatorul cu bani”. ”Marea problema este ca nu gasim forta de munca dedicata, avand in vedere sectorul nostru de activitate. A trebuit sa extind putin aria si sa gasesc oameni din alte zone. Exista o problema reala in a aduce talentele in organizatie. Oamenii sunt putini si concurenta este constienta de acest lucru. Companiile fac eforturi sa ii tina in interior. Cred ca recrutarea neconventionala + marketing ar putea fi solutia. Daca reusesti sa impachetezi frumos pozitia respectiva, drumul va fi mult mai bun”, a declarat MIHAI GĂVAN.

In compania Atos, reprezentata de ADRIANA DAVID, L&D Partner CEE, media de varsta a angajatilor este 27 de ani, iar 30% sunt femei. Numarul de angajati este de peste 1.400, iar compania estimeaza ca va depasi curand 2.000 de angajati. ”Este important ca HR sa avem vizibilitate asupra strategiei. Facem dezvoltare si training. Incercam sa facem analiza nevoilor de dezvoltare in proces continuu. Vrem sa invatam oamenii ca exista si alte metode in afara trainingului clasic. Este un proces de schimbare si nu este usor. Am implementat si un concept de planuri individuale de dezvoltare. Initial acesta nu era destinat tuturor angajatilor, dar am inceput sa il implementam in tot mai multe cazuri, chiar daca ne concentram pe management. Ne-a ajutat si ne va ajuta cu singuranta si in acest an procesul”, a declarat ADRIANA DAVID.

ALIN GHERMAN, expert EXEC-EDU, Chief Commercial Officer, Nobel Romania, si-a intitulat prezentarea ”Leading Leaders – cum apare efectul de multiplicare?” ”Oamenii trebuie sa se simtă incurajati. Oamenii trebuie sa stie atunci cand fac ceva bine. Daca suntem o echipa trebuie sa ne ocupam de fiecare membru, sa-i ajutam sa se dezvolte pe fiecare, astfel avem garantia ca vom avea succesul dorit. Daca reusesti sa aliniezi ce isi doreste omul cu ceea ce urmareste compania poti ajunge la acest success”, a explicat ALIN GHERMAN.

Cea de-a doua sesiune s-a intitulat EMPLOYER BRANDING, iar invitatii au fost: ILEANA ALEXANDRU, HR Director, Mega Image, ANDREEA MIHNEA, HR Director, EY Romania, DRAGOS BUNESCU, Commercial Director, 7card, IOANA TETELEA, Managing Partner, Invisible Nature si CARMEN DUMITRACHE, HR Business Partner, Global Services Center Romania, Ericsson.

ILEANA ALEXANDRU, HR Director, Mega Image, a vorbit despre campania de branding intern a companiei. ”Am facut sondaje interne si angajatii ne-au spus ca suntem o companie de succes dar ca avem o atitudine care intimideaza. Ne-am pus intrebari despre ce urmarim prin campania de internal branding, cum o vom face si cu ce instrumente. Ne-am dorit sa crestem nivelul de atasament si angajament in organizatie, o comunitate interna din care oamenii sa fie mandri ca fac parte. Am dorit sa traducem campania de branding extern ”eu sunt mega” si intern. Am descoperit un client tridimensional: client initial, client-angajat si client in continuare. Am pus semnul egal intre angajat si client. Dar desigur ca acest client nu este unul clasic pentru ca el are informatiile din culise si de aceea am adus valoarea brandului in viata sa. Le-am oferit acces la produse prin Mega Happy Card cu un discount consistent la produsele marca proprie. Comunitatea angajatilor se numeste Zona Mea. Le oferim sansa sa spuna ce isi doresc, sa aiba opinii, sa comunice cu noi prin diverse canale, inclusiv prin televiziunea interna MegaTV”, a declarat ILEANA ALEXANDRU.

Prezentarea ANDREEI MIHNEA, HR Director, EY Romania, s-a numit ”EY Romania – leading brand story”. Ea a citat studii internationale independente despre brandul angajatorului. ”In 2011 eram la coada clasamentului din acest punct de vedere dintre cei 4 big four. In urma cu trei ani am hotarat sa nu ne mai uitam la concurenta si sa pornim de la valorile companiei. Am cerut un studiu despre noi si am elaborat o strategie pe care am pus-o in practica. Comunicam intern foarte mult despre tot ceea ce ii priveste pe angajati, despre spatiile lor de lucru, wellbeing inovatie etc. Este foarte important sa comunici intern, altfel oamenii isi fac alte pareri”, a declarat ANDREA MIHNEA.

Urmatorul speaker invitat a fost DRAGOS BUNESCU, Commercial Director, 7card. Compania pe care o reprezinta ofera acces oricand la orice club sportiv din retea. ”In prezent, avem 220 de sali si 400 de clienti. Suntem in noua orase si cred ca vom dubla afacerea si in acest an. Compania are 22 de angajati. Gradul de utilizare a serviciilor este direct proportional cu promovarea de care acestea se bucura in firma din partea departamentului de HR. In firmele unde HR-ul promoveaza 7card, utilizarea serviciilor este de peste 30%. Acolo unde HR-ul nu promoveaza asta, utilizarea este de numai 5%. Sper insa sa o faca pentru a promova sportul in randul angajatilor”, a declarat DRAGOS BUNESCU.

IOANA TETELEA, Managing Partner, Invisible Nature, a vorbit despre ”7 actiuni prin care poti integra sustenabilitatea in brandul de angajator”. ”O companie sustenabila este aceea care obtine profit dar este responsabila fata de mediu. Dar care este legatura cu brandul? Un exemplu este Intel. Compania a aplicat programe de sustenabilitate si asta a crescut angajamentul personalului. Asta creeaza o reputatie care face angajatii sa fie mandri ca sunt in cadrul ei. O astfel de atitudine arata ca pe langa profit, companiei ii pasa de mediu si de comunitate. Este o punte intre valorile personale si cele organizationale”, a explicat IOANA TETELEA.

CARMEN DUMITRACHE, HR Business Partner, Global Services Center Romania, Ericsson, a vorbit despre comunicarea externa si cea interna si despre importanta alinierii celor doua elemente. “HR-ul trebuie sa vina si cu o perspectiva financiara pentru ca vorbim si de gestionarea unui buget. Iar aceasta inseamna nu taierea costurilor, ci alocarea banilor acolo unde trebuie pentru a maximiza rezultatele de business. Brandul intern ne ajuta sa pastram oamenii buni in companie. Din punct de vedere procesual si comunicare, ne asiguram ca brandul extern este perfect aliniat cu brandul intern”, a declarat CARMEN DUMITRACHE, HR Business Partner, Global Services Center Romania, Ericsson.

Partenerii evenimentului au fost: UCMS Group Romania, Romanian Software, IMMOFINANZ, Wise Finance Solutions, Benefit, Horvath & Partners, World Class, Wellington, Max Relax, Selfie Fun, Exec- Edu, Leo HR, 7 Card, Cofetaria Armand, Your Personal Aroma Parfums, UBER si NISSA.

hr ziua 2 (3)