Stațiunea Băile Olăneşti poate redeveni în prim-planul turismului românesc

baile olanesti1Un număr de cel puţin 50 de complexe hoteliere se vor putea ridica în staţiunea Băile Olăneşti, potrivit Planului Urbanistic General, în zonele care urmează să devină intravilan, cu respectarea însă a unor criterii privind stilul arhitectural al construcţiei, al gardului şi respectarea proporţionalităţii între spaţiul verde şi suprafaţa construită.

“Din păcate, în ultimii 30 de ani, în Băile Olăneşti, cu precădere în zona centrală, s-a construit destul de haotic, fără a se respecta distanţe, fără o arhitectură unitară şi cu o agresiune asupra spaţiului verde. De altfel, în prezent în zona centrală a staţiunii, autorizaţiile se emit pentru regimul de clădiri înalte şi mai puţin pentru cele cu desfăşurare mare la sol. În noul PUG, Băile Olăneşti se va extinde pe toate axele aducând în intravilan terenuri aferente arterelor de ieşire, la un calcul simplu dacă se face o lotizare medie, ar urma să se ridice un număr de cel puţin 50 de complexe hoteliere, distribuind astfel presiunea din zona centrală”, a declarat primarul Sorin Vasilache.

Regulamentul recent adoptat de primăria staţiunii prevede reguli clare pentru noile construcţii. “S-a decis modelul arhitecturii gardului şi al clădirii şi doar pe baza acestuia vom da avizul. Oraşul nu trebuie să arate ca o sorcovă. În prezent, după ce străzile şi parcurile balneare arată impecabil, ar fi păcat ca ansamblul imobiliar să fie mai prejos (…) În prezent avem autorizaţii eliberate pentru 15 complexe turistice, se află în execuţie două centre spa, o clinică balneară privată şi un hotel de 10 etaje”, a precizat edilul din Olăneşti.

Staţiunea Băile Olăneşti este situată la 20 de km de Râmnicu Vâlcea şi renumită pentru cele 30 de izvoare minerale medicale. AGERPRES