Medicul infecţionist Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, a declarat că va introduce un program IT pentru un management mai bun al pacienţilor post-COVID-19 , care va putea fi pus inclusiv la dispoziţia tuturor celor interesaţi să managerieze foarte bine, în timp, astfel de pacienţi.

„Am intenţia de a introduce o platformă digitalizată pentru un management mai bun al pacienţilor post-COVID. Rezultatele pe care le-am avut până acum s-au datorat şi unei platforme realizată în câteva zile de nişte soft-işti extrem de entuziaşti, pentru a putea evalua mai corect pacienţii şi a-i introduce în schemele terapeutice pe care le-am avut şi le-am conceput. Sperăm ca această platformă să fie extinsă şi pentru pacienţii post-COVID. Suntem deschişi să dăm acces pe platformă tuturor celor interesaţi să managerieze foarte bine, în timp, acest COVID-19”, a afirmat Virgil Musta.

Medicul infecţionist a adăugat că pacienţii care au fost vindecaţi de COVID-19 au început să fie rechemaţi la spital pentru reevaluare, întrucât studiile internaţionale indică faptul că o parte a pacienţilor care au fost internaţi cu această boală dezvoltă, în continuare, modificări atât la nivelul plămânilor, cât şi la nivelul inimii şi poate şi la acel al altor organe.

Un prim pacient infectat cu COVID-19 şi vindecat, după ce a fost intubat în secţia ATI a spitalului, cu respiraţie mecanică, datorită modificărilor pulmonare, a fost evaluat, joi, şi va urma un tratament de fizio-kinetoterapie pulmonară.

„Mulţi pacienţi ar fi fost diagnosticaţi prima dată cu diabet. Nu ştim dacă boala COVID-19 a declanşat diabetul sau ei îl aveau deja, dar nu era depistat. Pe toţi aceştia vrem să-i evaluăm pentru a fi introduşi, în continuare, în programele noastre de dispensarizare şi evoluţie. Altfel, există riscul ca boala să evolueze nefavorabil, iar peste trei – patru ani, pacienţii să fie dependenţi de oxigen sau să aibă tulburări cardiace severe, ceea ce nu ne dorim”, a detaliat Musta. După reevaluare, aceşti pacienţi pot fi dispensarizaţi.

Suplimentar, medicii de la „Victor Babeş” Timişoara au intenţia de a ţine legătura cu medicii de familie, pentru că ei sunt cheia, în continuare, a evoluţiei favorabile a acestor pacienţi şi trebuie să-i anunţe pe infecţionişti şi pneumologi dacă ceva nu este în regulă, a adăugat dr. Virgil Musta. AGERPRES