Premiile COPAC și-au desemnat pe 18 septembrie câștigătorii în cadrul unei ceremonii desfășurate la Teatrul Național, la care au participat conf. dr. Florian Bodog, ministrul Sănătății, conf. dr. Diana Păun, consilier de stat Departamentul de Stat Președinția României, oficiali din sănătate, medici, asistenți medicali, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți și altor ONG-uri din sănătate.

 

Premiile Juriului au fost următoarele:

Lider ONG – dr. Mihai Ranete, Asociația Caravana cu medici;

Medic implicat – dr. Cătălin Cîrstoveanu;

Asistentul medical implicat – Ramona Marincaș – director de îngrijiri Spitalul Județean Zalău;

Cel mai bun comunicator în relația cu pacienții – Dr. Mihai Craiu – Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu- Rusescu” București

Jurnalism de Sănătate – Adriana Turea – Radio România Actualități și Diana Marcu – Republica;

Cel mai bun proiect implimentat de un manager de spital – ”Acțiune de depistare precoce a neoplaziilor” – Spitalul Militar de Urgență ”Dr. Constantin Papillian” Cluj – Col. dr. Doina Baltaru, Compartimentul pentru primire pacienți – Institutul Clinic Fundeni – Conf. dr. Carmen Orban, Medicină modernă – acces la serviciile medicale integrale și de înaltă performanță – Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Carol Davila” – General de brigadă conf. dr. Florentina Ioniță-Radu;

Cea mai bună Campanie de informare în sănătate – Instalația din lalele – Asociația Antiparkinson;

Inovația în sprijinul pacienților – Intensive Case Management: abordarea inovativă a Centrului de Servicii Sociale GORE – Asociația CARUSEL;

Proiectul unei asociații cu cel mai mare impact – Servicii integrate pentru pacienții cu tuberculoză din România – Federația UNOPA.

 

Premiile Publicului, stabilite în urma votului online au fost următoarele:

Liderul ONG – Mihai Neșu – Fundația Mihai Neșu;

Medicul implicat – Dr. Adrian Abagiu – Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. dr. Matei Balș”;

Asistentul medical implicat – Echipa de asistenți medicali formată din Ani Ivan, Andrei Toma și Norocel Bocănială din Secția de Radioterapie a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central ”Carol Davila”;

Cel mai bun comunicator medic în relația cu pacienții – Echipa de medici din cadrul grupului de Facebook ”Vaccinuri și Vaccinare – clarificări și sprijin pentru părinți” format din Ana Cristina, Alina Ioana Vâță, Sandra Alexiu, Dorica Sănduțu, Mădălina Vesa;

Cea mai bună campanie de informare din sănătate – Infografice privind vaccinarea – Coaliția România Sănătoasă

Jurnalism de Sănătate – Ana Maria Predilă – Gazeta de Sud Craiova;

Cel mai bun proiect implementat de un manager de spital – Acțiune de depistare precoce a neoplaziilor – Spitalul Militar de Urgență ”Dr. Constantin Papillian” Cluj – Col. Dr. Doina Baltaru;

Inovație în sprijinul pacienților – Tabăra ScoliCamp – Prima Tabără de Scolioză din România;

Proiectul unei asociații de pacienți cu cel mai mare impact – Te rog mama, ai grijă de mine! – Asociația Pacienților Oncologici din România.

 

Premiul publicului a fost obținut de Spitalul Militar de Urgență „Dr. Constantin Papillian” Cluj, pentru acțiunea de depistare precoce a neoplaziilor. Boala neoplazică reprezintă a doua cauza de deces în lume după bolile cardiovasculare. În ultimii ani a crescut numărul de cazuri care se prezintă în stadii avansate ale bolii. Progresele medicale ale metodelor de diagnostic precoce ale neoplaziilor alături de noile terapii pot conduce la vindecarea pacienților sau la prelungirea duratei de viață.

Managerul spitalului, împreună cu colegii oncologi, a realizat un chestionar adresat pacientului cu cei mai frecvenți factori de risc și simptome de alarmă considerate de ei sugestive, informează COPAC. Obiectivul specialiștilor din Spitalul Militar Cluj este identificarea pacienților cu factori de risc și/sau simptome de alarmă pentru o posibilă patologie neoplazică în sfera pulmonară, digestivă, osoasă, cutanată.

În cadrul spitalului există atât personal medical cu specialitățile medicale și chirurgicale necesare acestui proiect, fiind spital integrat, cât și infrastructura necesară evaluării pacienților (aparatură de explorări funcționale, laborator de analize, laborator de anatomie patologică, imagistică). Realizarea consultului pe baza biletului de trimitere nu presupune costuri suplimentare pentru activitățile din cadrul proiectului, serviciile putând fi raportate și decontate de casa de asigurări.

După completarea chestionarului, pacientul ar trebui să se prezinte la medicul de familie, care poate începe evaluarea sau îl poate îndruma, cu bilet de trimitere, spre un serviciu de specialitate. Se realizează practic un screening care permite depistarea și tratamentul precoce al celor la care în urma investigațiilor se confirmă diagnosticul de cancer. În același timp, se pot identifica și apoi monitoriza pacienții la risc să dezvolte o neoplazie, a mai informat Asociația COPAC.

Spitalul își propune ca anual să le aducă aminte medicilor de familie că este o acțiune permanentă de screening, urmând să fie desfășurate și activități de educație pentru sănătate cu pacienții și cu personalul unităților militare din aria spitalului. Chestionarul a fost instalat și pe ecranele din ambulatoriul integrat al spitalului și de la biroul internări, unde rulează informații utile pentru asigurați.

De asemenea, la Gala COPAC Institutul Clinic Fundeni a fost premiat pentru Compartimentul pentru primire pacienți, inaugurat în 2016. Compartimentul cuprinde un birou de internări pentru pacienții cronici și o sală de așteptare pentru pacienți și aparținători. Au fost delimitate și reamenajate intrări diferite pentru pacienții cronici care vin cu programare și a fost construit un spațiu amplu, care va conține pe lângă birourile de internare și un spațiu modern pentru așteptare.

De asemenea, birourile de internări vor avea afișaj electronic, astfel încât să se evite aglomerația, statul în picioare și întârzierile în procesul de internare pentru pacienții aduși în regim de urgență, a fost reamenajată intrarea dinspre șoseaua Fundeni, unde pot parca ambulanțele și pacientul să aibă acces direct către camerele de gardă din clădirea A. Timpul de așteptare al pacienților a fost redus cu o oră, chiar și cu două ore.

Proiectul s-a derulat pe parcursul unui an iar valoarea investiției este de 3.000.000 lei, 80% din sumă provenind de la Ministerul Sănătății iar 20%, de la ONG-uri, persoane fizice și persoane juridice.

Și Spitalul Militar București a fost premiat, pentru proiectul „Medicina modernă – acces la servicii medicale integrate și de înaltă performanță”. La Spitalul Militar, ca urmare a reorganizării, managementul a obținut aprobarea pentru ca, în organica spitalului, să funcționeze: Centrul clinic de boli cardiovasculare, Centrul de boli oncologice, Centrul de asistență medicală multidisciplinară pentru militarii răniți în teatrele de operații, structură nou înființată; Ambulatoriul integrat, cu 33 cabinete și 2 laboratoare; Centrul de medicină dentară și implantologie orală s-a reorganizat prin înființarea cabinetelor ambulatorii de medicină dentară; Centrul de glaucom; Centrul de melanom. AGERPRES